Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dán katonák sebesültek meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 5. 11:37

Tizenegy dán katona és két afgán tolmács sebesült meg a dél-afganisztáni Hilmend tartományban lázadók által végrehajtott támadásban – közölte szerdán a dán szárazföldi haderő vezérkara. A Bridzar melletti előretolt álláson szolgálatot teljesítő sebesült katonák állapotát nem közölték.

A gépesített járőr elleni kedd esti támadást Geresk városától északkeletre, egy homokvihar kitörése előtt hajtották végre.

A sebesülteket a rossz látási viszonyok miatt nem tudták légi úton elszállítani a támadás színhelyéről. Egy másik dán támaszpontra, a Cliftonra vitték és onnan helikopterrel juttatták el őket a dán kontingens főhadiszállásán, a Camp Bastionben lévő kórházba.

A dán katonák elleni támadások megszaporodtak az elmúlt hetekben: tíz másik katona is megsebesült április 25-e óta három különböző támadásban. Mintegy 750 dán katona állomásozik Afganisztánban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében. Többségük brit parancsnokság alatt Hilmendben teljesít szolgálatot.

Dánia szenvedte el a kontingenséhez viszonyított arányban a legnagyobb veszteséget az ISAF-on belül: huszonkilenc katonája halt meg az afgán konfliktusban, egy katona öngyilkos lett, egy másik pedig szívrohamban halt meg.