Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

David Petraeus váltja Stanley McChrystalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 24. 6:21

Barack Obama amerikai elnök szerdán leváltotta az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, miután gúnyos és sértő kifejezésekkel illette a kormányzat egyes tagjait egy interjúban, jelentette a CNN hírtelevízió, amely szerint a fejlemény megváltoztathatja az afganisztáni háború menetét.

Az interjú miatt Kabulból hazarendelt tábornok a Rolling Stone magazinnak azt mondta, csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadót a cikk szerint a tábornok egy segédje bohócnak nevezte. Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, Karl Eikenberryt McChrystal azzal vádolta meg, hogy cserbenhagyta őt stratégiai elképzeléseinek megvalósításában.

Az afganisztáni főparancsnok kedden bocsánatot kért az interjú miatt; azt írta, mély tiszteletet és csodálatot érez Obama és nemzetbiztonsági csapata iránt.

Obama a Fehér Házban bejelentette, hogy elfogadta McChrystal lemondását.

Az elnök azt mondta: nehéz szívvel hozta meg döntését, de ez volt a helyes lépés az afganisztáni küldetés sikere érdekében.

Méltatta, hogy McChrystal tábornok mindig lelkiismeretesen végrehajtotta utasításait, azt mondta, csodálja őt eddigi szolgálataiért. Az ország egyik legkiválóbb katonája volt az utóbbi kilenc évben az iraki és afganisztáni háborúban – jelentette ki, de hozzátette: a főparancsnok nem állíthat olyan példát, amelyet a tábornok a lapinterjúban tapasztalt magatartásával mutatott. “Ez aláaknázza a hadsereg feletti polgári ellenőrzést, amely a demokratikus rendszerünk lényegéhez tartozik" – fogalmazott.

Egyúttal bejelentette, hogy az új afganisztáni főparancsnok David Petraeus tábornok, az amerikai középső parancsnokság vezetője lesz.

Petraeus – a 2007-es iraki csapaterősítési terv megalkotója – eddig McChrystal főnöke volt. Addig, amíg a amerikai kongresszus jóváhagyja Petraeus kinevezését, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) helyettes parancsnoka, Nick Parker tábornok látja el az ISAF főparancsnoki tisztét.

Obama hangsúlyozta: személycseréről, de nem az afganisztáni stratégia megváltozásáról van szó. Az Egyesült Államok nem távozik Afganisztánból, folytatja a küzdelmet a tálibok ellen, mondta.

Hamid Karzai afgán elnök – aki előző nap óvott McChrystal leváltásától – szóvivőjén keresztül tudatta, más döntést várt az amerikai elnöktől, de tiszteletben tartja azt. A szóvivő azt mondta, Karzai együttműködésre törekszik McChrystal utódával.