Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar rendőrnők Afganisztánban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. június 24. 6:15

A Belügyminisztériumtól az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar rendőrök és az MH PRT közös kiképzési programjának végrehajtásában játszott kulcsszerepet dr. Gáti Ibolya rendőr őrnagy és dr. Váraljai Tímea rendőr százados Pol-e-Khomriban.

Fő feladatuk volt az afgán rendőrség női tagjainak kiképzése.

A tematikus felkészítés során az afgán rendőrnők intézkedéstaktikai ismereteket, elsősegélynyújtást, stressz-kezelést, robbanóanyag- és fegyverismeretet sajátítottak el. Ismerkedtek a rendőri munka jogi hátterével: melyek az alapvető emberi jogok, a nők jogai és szerepük az afgán társadalomban és rendfenntartó szervezetekben. Sor került az afgán alkotmány, büntetőtörvénykönyv és büntetőeljárások szabályainak áttekintésére, a nők szerepének megvitatására ezekben az eljárásokban.

A képzés fontos eleme volt a fiatalkorú bűnözés és a családon belüli erőszak kérdésköre is. E pontok a magyar rendőrnők szerint a legkényesebb témákhoz tartoznak a közép-ázsiai ország társadalmában.

László Tamás rendőr alezredes az Afganisztánban szolgáló rendőrkontingens parancsnoka elismerően szólt a két fiatal rendőrnő munkájáról. Szakmai felkészültségük, fegyelmezettségük és elkötelezettségük záloga az afgán rendőrség magas szintű kiképzésének.

1595903714
1595903715