Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos kiképzés Pol-e-Khomriban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. június 24. 6:12

Ahogy az dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter közelmúltban tett afganisztáni látogatása során folytatott tárgyalásokon elhangzott: a nemzetközi közösség és a NATO katonai vezetői szerint is a békefenntartók mellett mind inkább szükség van az önálló afgán kormányzati rendfenntartó erők kiképzésére, mentorálására.

Ezzel áll összhangban az MH PRT legfrissebb kiképzési programja is, melyen az afgán biztonsági szolgálat (NDS), az Afgán Biztonsági Erők (ANSF) és a Tartományi Műveleti Koordinációs Központ (OCC-P) tagjai vesznek rész.

A képzés célja az afgán kormányzati erők alapképzettségének és képességeinek fejlesztése, ezáltal növelni az ISAF és afgán szövetséges erők közötti együttműködés hatékonyságát. A közép-ázsiai ország stabilizációjáért folytatott műveletek eredményességének egyik kulcsa, hogy az abban résztvevő afgán erők a katonaszakmában is „egy nyelvet beszéljenek" szövetségeseikkel.

A június elején elkezdett négy hónapos kiképzési program során a résztvevők két-három nap alatt dolgoznak fel egy-egy témát magyar és amerikai oktatóik vezetésével. Az alap katonai képzés témakörei tereptant, térképismeretet, az ehhez kapcsolódó navigációs eszközök – mint például a műholdas helymeghatározó (GPS) – használatát is felölelik. Ezen felül természetesen a lövészet, az elsősegélynyújtás, a katonai döntéshozatal folyamata (Military Decision Making Process), valamint a híradó- és telekommunikációs eszközök alkalmazása is a tematika része.

A kiképzési program másik ágán László Tamás rendőr alezredes vetésével az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar rendőrök speciális rendőri képzést folytatnak. Az alap rendőri intézkedéstaktikán túl olyan speciális ismereteket is oktatnak, mint például a helyszínelés (CSI).

1595903714
 

A haladó katonai kiképzési (Advanced Military Training) program végrehajtása a US 1-10 Hadosztály, Rendőri Mentor Csoport (Police Mentoring Team) felelőssége. Ezen a kurzuson az afgán rendőri állomány a raj szintű harcászat alapjait és alkalmazását sajátíthatja el.

A képzésnek a Pol-e-Khomri-i magyar tábor eligazító termei és kiképzési létesítményei adnak helyt. A magyar és amerikai oktatók, illetve a képzésben részt vevő afgán rendőrök és katonák közös erőfeszítéseinek eredményként a műveletek során mutatott együttműködés és koordináció fejlődése már most, a kiképzés elején is tapasztalható.

Nagy rész vállaltak ebben a kiképzést koordináló Enyedi Tibor százados, az MH PRT hadműveleti tisztje és a magyar oktatócsoport FP, egészségügyi és híradó katonái, akik saját beosztásuk ellátása mellett nyújtanak kimagasló teljesítményt az afgán szövetségesek képzésében.

1595903714