Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri életmentést gyakoroltak Baghlanban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. június 24. 6:04

Magyar-amerikai kezdeményezésre az MH PRT katonái harctéri életmentést gyakorolnak az MH PRT Egészségügyi Központjának (EÜ KP) és az Amerikai Haderő Előretolt Sebészeti Csoportjának (US Army – Forward Surgical Team) irányításával. A kurzusokon három nemzet katonái kapnak korszerű egészségügyi ismereteket.

A kiképzési program a szakmai felügyeletét Jason Seery orvos őrnagy a US FST parancsnoka és dr. Toperczer István orvos alezredes az MH PRT EÜ KP parancsnoka közösen biztosítják.

A képzés egyik apropóját az amerikai egészségügyi eljárások és protokoll változásai adják. E változások megismerésével, elsajátításával, és begyakorlásával a műveleti területen szolgáló katonák hatékonyabban lesznek képesek a harctéri életmentés fogásainak alkalmazására. A négynapos képzés során azokat az egészségügyi eljárásokat oktatják, melyek a korszerű harctéri ismeretek szerves részeként minden katona kiképzésében szükségesek.

A kurzusokon három nemzet – német, montenegrói és magyar – katonái kapnak korszerű egészségügyi ismereteket kiválóan felkészült előadóktól.

Foglalkoznak az életet közvetlenül veszélyeztető vérzések csillapításával, mellkasi sérülések ellátásával, a közvetlen harcból mentés eljárásaival, vagy a MEDEVAC (egészségügyi kiürítés) előkészítésével és végrehajtásával. Az elméleti blokkokat az amerikai orvos csoport oktatja szemléltetéssel, fotóval, a jellemző sérülések alapos bemutatásával, azok ellátásának elméleti hátterével. Itt kapnak a katonák válaszokat a „mit?" és a „miért?" kérdésekre.

A „hogyan?" már a gyakorlati foglalkozásokon kerül megválaszolásra, melyeket ezúttal is Hardi Attila százados az MH PRT EÜ KP mentőtisztje vezet.

A közvetlen harctéri mentés, elhárítás, biztosítás és tűzfedezet begyakorlásakor a már megszokott komplex szituációk játsszák a főszerepet. Újfent nagy hangsúlyt kapnak az első-segélynyújtási eljárások és a harctéri segítségnyújtás közötti különbségek, valamint a MEDEVAC alkalmazásra történő előkészítés valamennyi apró részlete.

1595903712
1595903712
1595903713
1595903713
1595903713