Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok ismerkedtek a missziók logisztikai ellátásával

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 23. 19:57

A Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége Missziós Tagozatának képviselői Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél tettek látogatást. A tartalékosok az ország négy megyéjéből érkeztek, a vendégek az ezred életével és ezen belül is a missziók logisztikai kiszolgálásával ismerkedtek.

A vendégeket Bárdos Antal mérnök ezredes az alakulat parancsnoka köszöntötte. Hangsúlyozta: szívesen veszik a tartalékosok ilyen irányú érdeklődését, mivel az ezred nagyon fontos részt vállal a missziók logisztikai ellátásában. Az alakulat – fogalmazta a parancsnok – egy „fontos kapocs" szerepét tölti be a külföldön szolgálatot teljesítők és az anyaország között.

A tartalékosok nevében a csoport vezetője, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége Missziós Tagozatának elnöke köszönte meg a vendéglátást és mutatta be a látogatáson résztvevő csoport tagjait. A rövid bemutatkozást követően ismertette a tartalékosok látogatásának célját. Kiemelte: erre a programra kis létszámot terveztek azért, hogy szakmailag minél többet tudjanak meg erről a fontos területről és jobban megismerhessék a logisztikai ezred feladatait, eredményeit. „Célkitűzésünk az, hogy ezt az élő kapcsolat rendszerterősítsük az alakulatokkal, mert a politikai és katonai vezetés szintjén komoly elképzelések vannak a tartalékos szolgálat jövőbeni működtetését és a feladatait illetően. Nagyon fontos az, hogy azok a magyar állampolgárok, akik érdeklődnek a katonai élet és hivatás iránt, ebben a szervezetben a kor megkötése nélkül szerepet vállalhassanak: kapjanak lehetőséget az egyenruha viselésére és vegyenek részt a szervezett katonai felkészítésekben, kiképzésben", fogalmazott Széles Ernő. „A tagozatról tudni kell azt, hogy szélesre nyitottuk az ajtóinkat, és nem csak a katonákat várjuk, hanem minden olyan szakma képviselőjét, akik valahol missziós feladatokat láttak el és képviselték külföldön a nemzetközi és magyar érdekeket", mondta.

1595903711
 

Mint elárulta, a tagozat, a tagság által elfogadott éves tervvel rendelkezik és ebben most a legfontosabb a tagozat szervezettségének a bővítése. Nagyon sok tagszervezetük van, de az ország északkeleti térségben szervezetileg még elég gyengén állnak. A szerveződéseket elsődlegesen régiós szinten szeretnék létrehozni, ezek hangolnák össze a megyék munkáit. A régiók vezetőinek negyedévente rendszeres képzést, felkészítést tartanának, itt tudják megbeszélni az előttük álló aktuális feladatokat is.

„A programban szerepel az is, hogy olyan rendezvényeket kell rendezni, amelyekre a fiatalok is szívesen eljönnek. A fiatalok ugyanis keresik az értelmes elfoglaltságokat, és napjainkban nagyon sokan szívesen veszik fel az egyenruhát. Tegyék ezt nálunk!", indítványozta Széles Ernő, aki a továbbiakban elmondta: a tagozat egyik fontos feladata az érdekképviseleti munka, amit elsődlegesen olyan családok felé kívánnak érvényesíteni, ahonnan valamelyik családfenntartó külföldi szolgálatban van. Részt kívánnak venni a törvényi feltételek kidolgozásában is. A magyarországi törvényeket egyre jobban közelíteni kell az Európában alkalmazottakhoz. Ilyen többek között az is, hogy a magyar törvényekben a missziós szolgálat vállalását életkorhoz is kötik. A nyugati országok gyakorlatában a szakmai felkészültség és az egészségügyi alkalmasság jelent csak korlátot. Ennek megfelelően nagyon sok 60 év feletti tartalékos szolgál jelenleg is missziós beosztásokban. Végezetül elmondta: indítanak egy pályázatot, amelyet negyedévente összegeznek és a legjobbakat a sajtón keresztül fogják népszerűsíteni. A pályázat a Tapasztalatok a külföldi szolgálat ellátásában címet viseli. Ezekből az összegzett tapasztalatokból később részletesebb tanulmányok is összeállításra kerülhetnek.

Ezt követően Bárdos András ezredes, parancsnok az ezred bemutatását a Kaposvár városban települt katonai alakulatok történetével kezdte. Elmondta: a városban először 1860-ban a Császári és Királyi 44. gyalogezred települt, és a laktanyában napjainkig mindig volt valamilyen országosan is jelentős katonai szervezet. Az ezred a jelenlegi nevét 2004-ben vette fel. Missziós szerepvállalásuk 1996-ban kezdődött, amikor az első ellátmányokat szállító menetoszlop az alakuló térről Okucaniba elindult. Azóta nagyon sok külföldi missziót kellett sokféleképpen kiszolgálniuk, mára a hangsúly Afganisztán felé tolódott el. A szállítások mikéntjében is változások történtek, ami mindig a térség elérhetőségéhez igazodott. A hagyományos szállítási módokat – közúti, vasúti – napjainkra felváltotta a légi szállítás. Ez annyira új dolog volt, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonáiknak is a szakmát újra kellett tanulniuk. A speciális csomagolási és rögzítési technikák, valamint a rakomány kódolása nagyon profi és újszerű tudást igényel.

1595903711
A parancsnok elmondta még: az ezrednél bevált szokás az, hogy az itt szolgálók a missziókban logisztikai beosztásokban rendszeres szolgálatot vállalnak. Ez két dolog miatt jó, mivel egyrészt saját maguk tapasztalják meg, hogy mit jelent külföldön előrelátóan megtervezni anyagigénylést és ezt követően várni a alakulat szállítását, másrészt a közvetlen kapcsolatok révén egyszerübben tudják a problémáikat megoldani, ami jó az itthoniaknak és a kint szolgálatot teljesítőknek is. „Az ezred ebben a rendszerben csupán a kéz, ami kapja az utasítást, ez a kéz elkészíti és továbbítja a feladathoz szükséges dolgokat a külföldön szolgálatot teljesítőknek", fejezte be ismertetőjét Bárdos ezredes.

Ezt követően a vendégek részéről a kérdések következtek, amelyeket a technikai bemutató programon és az azt követő beszélgetéseken folyamatosan vitattak meg.

1595903712