Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészült a harmadik váltás

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 23. 16:36

Csütörtökkel véget ér a több mint két és fél hónappal ezelőtt kezdődött misszió előtti felkészítés az MH KFOR Kontingens harmadik váltása számára. A koszovói Pecbe, békefenntartói feladatokra készülő magyar katonák négy napos záró gyakorlaton adtak számot tudásukból Hódmezővásárhelyen és Dócon.

Több mint két és fél hónappal ezelőtt kezdte meg a felkészülést a koszovói külszolgálatra az MH KFOR Kontingens harmadik váltása. A békefenntartói feladatra történő kiképzésnek április 6-án 283-an vágtak neki Hódmezővásárhelyen. A 35 tiszt, 91 tiszthelyettes és 157 legénységi állományú katona döntő többsége az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen települő 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljánál szolgál, de ötvenen érkeztek az alakulat debreceni és hajdúhadházi alegységeitől is. Huszonegy katona pedig a Magyar Honvédség más alakulataitól adta be pályázatát a misszióba, ők elsősorban a kontingens speciális szakbeosztásait látják majd el.

Az MH KFOR Kontingens harmadik váltásának felkészítését három szakaszra osztották – árulta el a kiképzést záró gyakorlat egyik napján a honvedelem.hu érdeklődésére Kanyó László alezredes, a kontingens kijelölt parancsnoka, aki egyébként a Bocskai lövészdandár logisztikai zászlóaljának a parancsnoka. Az alezredes hozzátette: a felkészítés első szakaszában az általános katonai ismereteket sajátította el az állomány. Ebbe – egyebek mellett – beletartozott a szolgálati szabályzat elsajátítása, a katonaföldrajzi-, és a békefenntartói alapismeretek, a forgalomszabályzás, a híradástechnika, a rádióforgalmazás, az elsősegélynyújtás és az idegen nyelvi képzés. Ez utóbbi során angol, szerb és albán nyelven tanulta meg az állomány helyi lakossággal és a más nemzetekkel történő együttműködés alapjait.

Ugyancsak a felkészítés első szakaszában került sor a különböző lő-, és kézigránátdobó gyakorlatokra – mondta Kanyó alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a békeműveleti kiképzés keretében az állomány megismerkedett a kontingens alaprendeltetéséből adódó feladatokkal, vagyis a területzárás, az átvizsgálás és a fegyverbegyűjtés szabályaival, valamint a VIP-személyek és a foglyok kísérésének legfontosabb teendőivel. Szintén ekkor sajátították el a megfigyelő és az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését, a gépjárművek átvizsgálását szabályait és a konvojkísérés feladatait.

A felkészítést második szakaszát, a szakbeosztásra történő kiképzést az úgynevezett kötelékfelkészítés követte, amely június első napjaiban indult, ám az előírt feladatok végrehajtását az árvízvédelmi feladatokban való részvétel félbeszakította. A missziós feladatra készülő állomány is közreműködött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védekezési munkálatokban, majd ezt követően június 14-én folytatták a felkészülést.

– Az árvízvédelmi feladatok jó alkalmat adtak a katonáknak arra, hogy összekovácsolódjanak. Ez azért lényeges kérdés, mert a kontingens állománya több alakulattól érkezett, így szükséges is volt az emberek „összerázódása" – mondta a kontingens parancsnoka, majd arról beszélt, hogy a felkészítést záró, június 21–24. között megrendezett gyakorlat egy fiktív helyzetre épült. Eszerint két kitalált népcsoport etnikai összetűzései humanitárius katasztrófát okoztak. A konfliktus sújtotta tartomány ENSZ fennhatóság alá került, és a választásokat követően egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Voltak azonban olyan államok, amelyek ezt a függetlenséget nem ismerték el, és a kisebbségben lévő másik népcsoport is katonai lépéseket tervezett.

Ebből az alaphelyzetből adódtak azok a feladatok, amelyeket a záró gyakorlaton részt vevő katonáknak meg kellett oldaniuk. Ezek között szerepelt egyebek mellett járőrözési tevékenység, VIP-személy kísérésének megtervezése és végrehajtása, útvonal-, és gépjármű ellenőrzés, humanitárius feladatokban való részvétel, objektum őrzés-védelem és természetesen éleslövészet is.

A záró gyakorlat mozzanatai két helyen, a hódmezővásárhelyi laktanya közelében található úgynevezett 4-es számú gyakorlótéren, valamint a dóci lőtéren zajlottak. Az egyik helyszínről a másikra a katonák a szolnoki helikopterbázis Mi–17-es forgószárnyasával jutottak el.

A gyakorlaton egyébként összesen 269 katona vett részt, többségüknek a mostani lesz az első missziója – tudtuk meg Kanyó László alezredestől. Vannak azonban olyanok is, akik már harmadik-negyedik külszolgálatukra készülnek, azaz már rutinos missziós katonáknak számítanak. Tapasztalataikra pedig a felkészülés során szükségük is volt a többieknek.

Az MH KFOR Kontingens harmadik váltása a záró gyakorlatot követően rövid szabadságot kap, a 208 katonából álló kontingens a tervek szerint augusztus közepén utazik ki a műveleti területre. A hagyományos búcsúztató ünnepségüket augusztus 4-én – az Afganisztánba készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport kilencedik váltásával együtt – rendezik meg a hódmezővásárhelyi laktanyában. A magyar katonákat a nyugat-koszovói Pec városában található Villaggio Italia elnevezésű táborban helyezik el, felelősségi körzetük Koszovói nyugati régiója.

A Magyar Honvédség egyébként 1999 óta vesz a koszovói békefenntartó misszióban, amelynek célja a nemzetközi humanitárius tevékenység támogatása, a civil szervezetek munkájának segítése. Emellett foglalkozni kell a visszatérő lakosság és a menekültek problémáival, az aknamentesítési és az újjáépítési feladatokkal is. Ugyancsak kiemelkedő teendő az egészségügyi segítségnyújtás, a biztonság és a rend fenntartása, a kulturális örökségek védelme, valamint a CIMIC feladatok ellátása is. Ez utóbbi részeként a magyarok elsősorban az oktatási, az infrastrukturális, és a humanitárius tevékenységre koncentrálnak. Leggyakrabban takarókat, élelmiszercsomagokat, tanszereket adományoznak, kórházakat és iskolákat támogatnak, sportlétesítményeket újítanak fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László