Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debrecenben tanácskoztak a V4-es országok vezérkarfőnökei

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. június 14. 20:23

„Folytatni fogjuk az együttműködést” - mondta újságírói kérdésre dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Visegrádi Négyek vezérkarfőnökeinek tanácskozását követően, június 14-én, kedden, Debrecenben.

V4 Debrecen KLAC2951

Katonai tiszteletadással fogadták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát, Daniel Zmeko vezérezredest, szlovák és Ales Opata vezérezredest, cseh vezérkarfőnököt a cívisváros főterén. A díszmenet végrehajtása után a vezérkarfőnökök a Kölcsey Központ konferencia termébe mentek, ahol a magyar elnökség égisze alatt szervezett értekezleten a felek a régió biztonsági helyzetét érintő kérdésekről, valamint az orosz-ukrán háborúról tárgyaltak.

„Köszönhetően az eddigi sikeres együttműködésnek és a hasonló érdekeknek, a véleményünk egyezik” – fogalmazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. Emlékeztetett: a keleten dúló orosz-ukrán háború mindenkit közvetlenül érint, éppen ezért a katonai készenlét, a helyzetelemzés, valamint a következtetések levonása folyamatos. „Ez meghatározza, hogy saját fejlesztéseinket és kiképzésünket milyen irányba kell fordítani” – tette hozzá. 

Az altábornagy elmondta azt is, ugyan a lengyel vezérkarfőnök nem vett részt a találkozón, de tudomásul kell venni, hogy minden országnak vannak olyan nemzeti érdekei, amelyek miatt „nem mindig tudjuk olyankor elhagyni az országot, amikor szeretnénk” - ugyanakkor aláhúzta: a katonai együttműködés mellett a vezérkarfőnököket szoros barátság fűzi össze.

V4 Debrecen KLAC2980

„Azt gondolom, hogy a múlt igazol minket, amit eddig sikerült elérnünk a V4-ekkel az megadja az alapot, hogy jövőben is sikerrel folytassuk az együttműködést” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka, emlékeztetve, erre az egyik legjobb bizonyíték a Visegrádi Négyek Európai Unió Harccsoport, amely a tervek szerint 2023 első felében lesz készenléti állapotban. „Ez azt feltételezi, hogy értjük egymást, tudunk együtt kiképzést végrehajtani és közös műveletekben részt venni. Ez a katonai együttműködés zászlóshajója, de nyitottunk új területeket is, ilyen pl. a cyber, vagy a transzformációs nap, a „challenge day”, amelyet fiatalok bevonásával a magyar elnökség alatt kezdtünk meg és reményeim szerint folytatni fogunk.”

„Úgy gondolom, sikeresen elértük az összes célt, amelyet a találkozónk kezdetén tűztünk ki magunk elé. A napirendi pontok megvitatása során közös platformot hoztunk létre prioritásaink megvalósítására, valamint a V4-es országok közös érdekében álló, kulcsfontosságú kérdések megoldására. Konzultáltunk a kölcsönös konszenzus jegyében az Ukrajnában kialakult háborús helyzetről. Beazonosítottuk a biztonsági környezetben újonnan megjelenő fenyegetéseket, és a rájuk adható lehetséges válaszokat. Folytatjuk szoros katonai együttműködésünket ebben a viharos időszakban is” – összegezte a Visegrádi Négyek vezérkarfőnökeinek tanácskozását Ruszin altábornagy.

V4 Debrecen KLAC3047

A Magyar Honvédség parancsnoka hozzátette: továbbra is fenntartják együttműködésüket azért, hogy felkészíthessék haderőiket a jövőbeli műveletek kihívásainak való megfelelésre. „Ezután is teljes mértékben ki fogjuk használni a szoros együttműködésünkből adódó lehetőségeket, és össze fogjuk hangolni tevékenységeinket. A V4-es nemzetek törekedni fognak az együttműködésük megerősítésére, amely lehetővé teszi a közös európai megoldásokat, továbbá térségünk és Európa ellenállóképességét, biztonságát és stabilitását” – hangsúlyozta az altábornagy.

A plenáris ülés keretében, jelképesen az „elnöki fakalapács” átadásával dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy átadta a főnöki V4-es elnökséget szlovák kollégájának.