Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debreceni felderítők a testépítő versenyen

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit<br /> |  2010. április 14. 10:55

A rendszeres testmozgás fontos szerepet tölt be a katonák életében. A kiképzési feladatok végrehajtása, és a mindennapos testnevelési foglalkozások mellett gyakran a sportnak szentelik a szabadidejüket. Csokmai Tamás őrmester és Biás Tibor őrvezető is megszállottan fejleszti fizikumát, és testépítőként, ha lehetséges, minden versenyen elindulnak.

Idén március végén beneveztek a Brutal Challenge elnevezésű versenyre.

„A zászlóaljnál hallottunk a megmérettetésről, és úgy gondoltuk, hogy elindulunk a versenyen. Éppen egy gyakorlat után nem sokkal volt a verseny, és a mindennapi sportfoglalkozás keretében kezdtük el a

felkészülést." – emlékszik vissza Biás Tibor őrvezető, aki 2006-ban az erőemelő-fekvenyomó Európa Bajnokságon 2. helyezést ért el, majd egy évvel később sikerült aranyérmet szereznie. Emellett új Európa- és Világcsúcsot állított be, majd 2008 decemberében pedig sikerült elhoznia a Világkupa első helyezettjének járó díjat.

Katonatársa, Csokmai Tamás őrmester már szakközépiskolai évei óta foglalkozik testépítéssel, valamint hosszútávfutó volt.
Ezen a legutóbbi versenyen különböző erőgyakorlatokat hajtottak végre. Az országban hat régióban rendeztek ilyen versenyt, a Bocskai dandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái a debreceni viadalon vettek részt. A versenyen nincsenek súlykategóriák, hanem testtömeghez igazítva kell különböző súlyokat emelni. Ezt a versenyen egy táblázat alapján számolják ki, ami

azokat a szorzószámokat tartalmazza, amivel beszorozzák a verseny alatt megmozgatott súlyokat. A két-három hetes felkészülés után a versenyen ezüst minősítést kaptak a felderítők.

„Legközelebb szeretném megszerezni az arany fokozatot, de természetesen a csúcs az lenne, ha gyémánt fokozatot szerezhetnénk, amit a legjobbak kapnak meg. A legközelebbi verseny Miskolcon lesz, erre már sokkal tudatosabban fogunk készülni. Én úgy gondolom, hogy kéthónapnyi felkészülési idő szükséges a verseny előtt. Év végén, – amikor már minden régióban lezajlottak a versenyek -, akkor egy sorrendet is ki fognak hirdetni." – tudjuk meg Csokmai őrmestertől.

A két fiatal katona már a szakközépiskolai évek óta foglalkozik testépítéssel, és egymást is innen ismerik. Az érettségi és Tamás szentendrei tiszthelyettes képzése után ugyanahhoz az alegységhez kerültek és a közös hobbi is összeköti őket.
A következő versenyen már nemcsak ketten fognak indulni, ugyanis sok társuk kedvet kapott ahhoz, hogy kipróbálja magát.

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta szkv, www.brutalnutrition.hu