Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-koreai bemutató csapat látogat Európába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 7. 11:34

A notórius repülőnapra járók a 2012-es esztendőben is számos airshow közül válogathatnak. Idén kétségkívül az orosz légierő 100. születésnapjára rendezett repülőnap (augusztus 11–12.) ígérkezik az egyik legnagyobb ilyen rendezvénynek, szeptember első hétvégéjén pedig a szerb légierő is jubileumot ünnepel szintén egy nagyszabású repülőnappal.

A RIAT-ra most egy újabb ritkaság, a dél-koreai Black Eagles bemutató csapat igazolt vissza, közel 20 éves szervezőmunka eredményeképpen.

A 2012. július 7–8-án megrendezendő fairfordi RIAT-on az Európában szintén újdonságnak számító Al Fursan (The Knights) kötelék is tiszteletét teszi. Az Egyesült Arab Emirátusok bemutató csapata mellett most egy újabb különlegességgel bővül a RIAT dinamikus programjának listája: ázsiai kötelékek közül elsőként érkezik Európába a dél-koreai Black Eagles. A csapat nyolc T–50 Golden Eagle típusú könnyű kiképző repülőgéppel repüli bemutatóit, a RIAT-on való debütálásuk pedig egy közel 20 éves szervezőmunka eredménye.

1595935259
A RIAT fő szervezője, Tim Prince elmondta: „Először az 1980-as évek közepén vettük fel a kapcsolatot Dél-Korea londoni nagykövetségével. Ezt követően minden évben látogatást tettünk náluk, bemutattuk rendezvényünket és kapcsolatokat építettünk. 2002-ben volt az első nagyobb áttörés, amikor is Dél-Korea légiereje néhány pilótát és katonai elöljárókat küldött Fairfordba, hogy személyesen is betekintést nyerjenek a rendezvénybe. Ez többször is megismétlődött az elkövetkezendő években, munkánk gyümölcse pedig 2012-ben ért be, ugyanis a Black Eagles legnagyobb örömünkre elfogadta meghívásunkat." A repülőgépeket (két tartalékgéppel együtt összesen tíz darabot) indulás előtt Ázsiában szerelik szét, a közel ötezer mérföldes utat szállítógépek gyomrában teszik meg. A T–50-eseket a bemutató előtt már a szigetországban szerelik össze.

Szintén friss hír, hogy az idei RIAT-ra kilátogató érdeklődők nem maradnak MiG–29-es bemutató nélkül sem, ugyanis a lengyel légierő is elfogadta a meghívást, és dinamikus Fulcrum bemutatóval kedveskedik a briteknek.

A RIAT résztvevőinek folyamatosan bővülő listája

A szerb légierő jubileumi repülőnapjának honlapja is látogatható már, ahol többek között történelmi áttekintő és a meghívott országok listája is olvasható.

Aeromiting 2012 – Batajnica honlapja