Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezte felkészülését az MH EU Harccsoport

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. május 7. 10:28

Kiváló és jó minősítéseket szerzett az MH Európai Unió Harccsoport (MH EU HCS) a „Bátor Hajdú 2012” elnevezésű zárógyakorlaton, a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a hat hónapos felkészülési időszakot követően háromnapos ellenőrzésen adtak számot tudásukról.

A gyakorlat vezetősége mindhárom napon a CSILLAG harcálláspontról irányított, ahol a parancsnokságnak és az ellenőrző bizottság tagjainak arra is lehetőségük volt, hogy egy-egy mozzanatot azonnal értékeljenek és a levont tapasztalatokból közös álláspontot alakítsanak ki.

Szintén itt, a vezetési ponton tette meg jelentését az MH EU HCS parancsnoka a gyakorlatot meglátogató Huszár János dandártábornoknak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnökének.

A kitelepülés első napján az MH ÖHP szakemberei és a dandártörzsből kijelölt katonák a személyi állomány, az okmányok, valamint a technikai eszközök meglétét ellenőrizték, majd következett maga a gyakorlat.

Vantal Zsolt alezredes, a kontingens kijelölt parancsnoka elmondta: a CREVAL-jellegű ellenőrzésen a kijelölt alegységeknek konkrét feladataik voltak, többek között a meghatározott útvonalakon járőrözések végrehajtása, valamint ellenőrző-áteresztő pontok működtetése. Emellett olyan bejátszott harcászati szituációkra is reagálniuk kellett a lövészszázad, a logisztikai szakasz és az egészségügyi részleg katonáinak, amelyekkel műveleti területen is találkozhatnak. A gyakorlat éjszaka is folytatódott, ekkor illegális fegyverlerakatot kellett felszámolniuk a lövészalegységeknek.

Az ellenőrzés második napján az elöljárók újabb feladatok elé állították a harccsoportot: egy nagyobb ellenállócsoport úttorlaszt emelt a járőrözési útvonalon. Az OPFOR (ellenséges erők szerepében közreműködő) csoport – szimbolizálva az adott ország állampolgárait – „saját kormánya nevében" ezzel a megmozdulásával annak adott hangot, hogy nem ért egyet a katonai jelenléttel.

A járőrparancsnok −észlelve az úttorlaszt − azonnal jelentést tett az elöljáró parancsnokságnak, majd az erősítés helyszínre érkezése után kijelölte a tárgyalócsoportot. A „helyiek" azonban elzárkóztak a békés megoldástól, így tömegoszlatásra került sor. Az összecsapásban az ellenség Molotov-koktéljaitól több katona is megsérült. A sérültek ellátásának ideje alatt az ellenőrző bizottság tagjainak lehetőségük nyílt arra, hogy az egészségügyi szakasz felkészültségét is ellenőrizzék.

Nem sokkal később egy újabb, úgynevezett alájátszott szituációban kellett teljesíteniük az MH EU HCS lövészeinek: a gyakorlótér területén lévő erdős-pusztás részen keresés-kutatást hajtottak végre, amelynek során elfogtak egy körözött személyt.
A nap utolsó feladataként pedig egy humanitárius segélyszállítmány kísérését és biztosítását kellett elvégezniük a harccsoport katonáinak.

A zárógyakorlat utolsó fázisában az MH EU Harccsoport állománya sikeres éleslövészetet is végrehajtott. Vantal Zsolt alezredes szerint eredményes felkészülési időt és hasznos tapasztalatokkal teli három napot tudhatnak maguk mögött a harccsoport és az ellenőrző bizottság tagjai. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának parancsnoka saját katonáinak tevékenységével is elégedett volt, hiszen a harminckilences zászlóalj törzséből kijelölt szakemberek kapták feladatul a zárógyakorlat megtervezését és megszervezését.

Az alezredes elmondta: a CREVAL-jellegű ellenőrzésen a harccsoport az értékelt öt területből kettőnél kiváló, háromnál pedig jó értékelést kapott. A „harckész"  minősítéssel egyébként nem fejeződött be a kontingens munkája, hiszen az elkövetkező hetekben a most szerzett tapasztalatokat fel kell dolgozniuk. Mindemellett folytatódik a felkészülés a május közepén kezdődő olaszországi végső megmérettetésre, ahol már az olasz, a szlovén és a magyar erők közösen adnak számot felkészültségükről.

 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei