Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-koreai hadsereg: Észak-Korea tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 20. 18:22

Tüzérségi lövedékeket lőtt ki október 19-e, szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg a Dél-Koreával határos felségvizek irányába. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlését a dél-koreai hadsereg is megerősítette.

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet – a KCNA-hoz eljutatott közleménye szerint – a dél-koreai hadgyakorlatokra adott erőteljes katonai válasznak szánta, egyúttal bírálta Szöult, hogy felelőtlen provokációkkal súlyosbítja a feszültséget a határ menti térségben.

Dél-Korea hétfőn kezdett újabb hadgyakorlatba, ami október 28-ig tart. A műveletet a KCNA háborús főpróbának nevezte. A dél-koreai hadsereg vezérkara azt közölte, hogy Észak-Korea több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ország nyugati és keleti partjairól a két Korea tengeri határa felé, hangsúlyozva, hogy egyetlen lövedék sem ért dél-koreai felségvizeket.

A két ország között nemrég ismét súlyosbodott a feszültség. Dél-Korea több hadgyakorlatot hajtott végre az utóbbi időben, néhányat az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen. Észak-Korea pedig szeptember 25-e óta 15 rakétát lőtt fel kísérletképpen, egyebek között amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes nukleáris fegyverek fellövését is tesztelte.

Az ENSZ érvényben lévő határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket.