Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Delic három évet kapott Hágában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 16. 9:24

A bírák a vádak nagy részét nem látták bizonyítottnak, így 15 év helyett jóval kevesebb szabadságvesztésre ítélték az egykori bosnyák katonai főparancsnokot, aki a külföldi muszlimok által elkövetett kegyetlenkedések miatt állt a nemzetközi bíróság elé.

Három év börtönbüntetést szabott ki hétfőn kihirdetett ítéletében a hágai Nemzetközi Törvényszék Rasim Delic volt bosnyák katonai főparancsnokra 1993 és 1995 között szerbek ellen elkövetett bűnökért. Az 59 éves nyugalmazott tábornokot elsősorban a hadsereg egységeként tevékenykedő külföldi muszlimok, az úgynevezett mudzsahedinek kegyetlenkedései miatt vonták felelősségre.

A vád képviselői eredetileg 15 év büntetést kértek, a védelem viszont felmentést, arra hivatkozva, hogy a mudzsahedinek fölött az ellenőrzést Bosznián kívülről gyakorolták.

A bírák a vádak jelentős részét elutasították. Eredetileg nemi erőszakért és gyilkosságokért is felelősséggel vádolták Delicet, de az előbbit már a bizonyítási eljárás során, az utóbbit pedig most az ítélkezés során elvetették.

A Delic terhére rótt legsúlyosabb vádak között szerepelt, hogy nem büntette meg a parancsnoksága alá tartozó külföldi – elsősorban észak-afrikai és közel-keleti – muzulmánokból álló mudzsahedin osztag vérengző akcióját fogoly boszniai horvát civilek és katonák ellen, 1993 júniusában Maline és Bikosi helységeknél.

Ugyancsak mudzsahedinek 1995 nyarán és szeptemberében az Ozren hegy térségében foglyul ejtett boszniai szerb katonákat kínoztak, vertek és öltek meg, a vád ezért is részben Delicet tenné felelőssé feljebbvalóként.

Csak szeptemberben 60 fogoly tűnt el nyomtalanul a kamenicai gyűjtőtáborból.

A bírák az említett bűnökre vonatkozó vádak nagy részét nem látták bizonyítottnak, csak a kamenicai táborban elkövetett kegyetlenkedések esetében. Úgy ítélték meg ugyanis, hogy a mudzsahedin egység csak 1995 közepére illeszkedett be a hadseregbe olyan mértékben, hogy Delicet felelőssé lehessen tenni tetteiért