Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatásos katona lesz a brit trón várományosa

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 16. 9:18

Hivatásos katona lesz Vilmos herceg, a brit trón várományosa. Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, II. Erzsébet királynő unokája két éve végzett a legpatinásabb brit tiszti akadémián, Sandhurstben, és az utóbbi hónapokban rövid kiképzési időszakokat töltött el a brit hadsereg összes fegyverneménél.

A 26 éves herceg a program keretében a királyi légierőnél (RAF) alapszinten kitanulta a harci repülőgépek és helikopterek vezetését is. Ez annyira megtetszett neki, hogy a Clarence House – Károly és Vilmos közös londoni hivatala – hétfőn bejelentette: az ifjú trónörökös hivatásszerűen a légierőnél szeretne szolgálni.

Eredetileg úgy volt, hogy a gyorstalpaló kiképzési időszak után – amelynek célja a majdani király felkészítése volt uralkodóként betöltendő hadsereg-főparancsnoki tisztségére – Vilmos visszatér a civil életbe, és “teljes munkaidőben" a trónörökösi státusából ráháruló kötelezettségeknek tesz eleget. Vilmos azonban hétfőn közölte: a kiképzése alatt megszerzett tudásra és tapasztalatokra építve tényleges operatív szolgálatot szeretne ellátni a légierőnél, annál is inkább, mivel az RAF-nél eltöltött idő alatt rádöbbent, hogy mennyire szeret repülni.

A herceg a tervek szerint januártól másfél éves teljes kiképzési programba kezd, és 2010-től a légierő hadszíntéri kutató-mentő részlegének pilótája lesz. E részleg feladata a csatatereken eltűnt, illetve megsebesült katonák felkutatása és kimentése, gyakran rendkívül veszélyes körülmények között.