Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növelik a honvédség létszámát

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. szeptember 16. 9:01

Az Országgyűlés döntött a honvédség létszámának ezerfős növeléséről. Szekeres Imre tárcavezető elmondta: a rendszerváltás óta először indítványozta a szakminiszter a honvédség létszámának emelését. A bővítést több feladat is indokolja.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a pápai katonai repülőtérre hamarosan egy bázis települ a NATO szállító-repülőgépeinek, amelynek közel négyszáz fős a személyzeti igénye. A szövetség C-17-es gépekből álló nehéz légi szállító ezredének hazánkba településéhez szükség van az őrzésvédelem megerősítésére, egy új tűzoltóképességre, egy egészségügyi központ kialakítására és egyéb feladatokat ellátó katonákra.

360 főnyi többletlétszámra van szükség azért is, mert a Tubesre tervezett NATO-lokátor telepítése az építkezéssel kapcsolatos pereskedés miatt elhúzódik. Ez azt jelenti, hogy a légtér védelme érdekében továbbra is szükség lesz úgynevezett réskitöltő radarokra és az ezeket működtető alakulatokra – fejtette ki a miniszter. A műveleti feladatokra készülő, harcoló alakulatoknak létszámkeretét viszont ezeknek az alegységeknek a kivonásával kívánták megemelni. Nemzetközi kötelezettségeink miatt szükség van még egy 250 fős tartaléklétszámra is, hogy olyan esetekben is kielégíthessék a honvédség létszámigényét, ha azonnali intézkedésre van szükség, és ehhez nincs idő megvárni az Országgyűlés döntését.

A Magyar Honvédség összlétszámának keretét az Országgyűlés határozata értelmében csaknem 25 ezer főre növelik meg.