Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dempsey: Irak erősítené szövetségét az Egyesült Államokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 21. 9:56

Irak erősíteni kívánja katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal – közölte Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

A tábornok augusztus 20-án, hétfőn érkezett a Kabul melletti Bagram légitámaszpontra, és a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak az iraki-amerikai katonai kapcsolatokról. Szerinte az iraki katonai vezetés ráébredt arra: elszalasztotta a lehetőséget, hogy jobb kapcsolatokat építsen ki az amerikai hadsereggel.

Az amerikai csapatok nyolc hónappal ezelőtt vonultak ki Irakból, ugyanakkor mostanság, az iszlám böjti időszak, a ramadán idején megszaporodtak az erőszakcselekmények az országban.

„Nem azt mondom, hogy visszamegyünk Irakba. Ők (az iraki kormányilletékesek) felismerték, hogy katonai képességeik talán további támogatásra szorulnak, és úgy gondolom, hozzánk fordulnak, hogy lássák, tudunk-e segítségükre lenni" – mondta Dempsey.

Martin Dempsey afganisztáni látogatása során tárgyal John Allennel, a NATO és az amerikai csapatok ottani parancsnokával, valamint afgán vezetőkkel. Tárgyalásain szó lesz az úgynevezett „egyenruhás merényletek" megelőzéséről. Az utóbbi időben megszaporodtak ugyanis az afgán katonák és rendőrök támadásai a nemzetközi biztonsági erők fegyveresei ellen; csak az elmúlt két hétben tíz külföldi katona halt meg így.