Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális csapásmérés a tervezőasztalon

Szöveg: HVK KIKCSF | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2024. március 28. 11:07

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései eredményeképpen jelentős átalakuláson ment át a Honvéd Vezérkar gyakorlatok tervezéséhez, szervezéséhez és végrehajtásához kapcsolódó elvárásrendszere is. Ezt támogatva a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség március 25-28. között Összhaderőnemi Gyakorlatkezelő Program (Joint Exercise Management Programme) felhasználói felkészítést szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával.

Összhaderőnemi Gyakorlatkezelő Program_HVK_KIKCSF (0)

A tavaly ősszel végrehajtott, a Magyar Honvédség egészét és a közigazgatás egyes elemeit is megmozgató Adaptive Hussars 2023 gyakorlat tapasztalatai rávilágítottak arra, hogy egy kiképzési rendezvény fő esemény és incidenseinek egyidejű, manuális összehangolása fontos és értékes erőforrásokat köt le. Ezt kiküszöbölve a Kiképzési Csoportfőnökség, Gyakorlattervező, Programozó és Képességellenőrző Főnöksége egy olyan képzést szervezett, amely a gyakorlattámogatás egyik legjobb szoftverének használatára készíti fel a megjelenteket. A tanfolyamon a Honvéd Vezérkar csoportfőnökségei és a Magyar Honvédség katonai szervezetei egyaránt képviseltették magukat. A Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese felkérésére a rendezvényt a NATO Joint Force Training Centre támogatta két fő oktató biztosításával. A hallgatók véleménye alapján a kezelői szintű gyakorlati felkészítés informatív, a program pedig egyöntetűen hiánypótló és jövőbemutató volt.

Antal László dandártábornok, a Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke a képzés kapcsán kiemelte, hogy a hallgatóság jelentős hányada a közeljövőben alkalmazni is fogja a tanfolyamon elsajátítottakat: már a tavasz folyamán lehetőség nyílik a megszerzett tudás kamatoztatására, hiszen mind az Adaptive Hussars 2024, mind pedig a Precise Reception 2024 gyakorlatokon a fő eseményt, illetve incidenslistákat már a program felhasználásával koordinálja le a gyakorlatvezetőség.