Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dollármilliárdok Pakisztánnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 19. 11:57

Mintegy 7,5 milliárd dolláros, Pakisztánnak szánt washingtoni segélycsomagot jelentett be hétfőn az Iszlámábádban tárgyaló Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A segélyezési tervek a vízgazdálkodási, az energiafejlesztési és az egészségügyi szektorokban valósulnának meg.

A támogatás célja meggyőzni a pakisztániakat arról, hogy Washington nemcsak a tálib szélsőségesek, valamint al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcában áll ki Pakisztán mellett, de elkötelezett az átlag pakisztáni polgárok életszínvonalának emelése iránt is. További cél, a nagyfokú Amerika-ellenesség csökkentése az ázsiai országban.

Clinton elmondta, hogy az Egyesült Államok befejezi két vízi erőmű építését, amely háromszázezer embernek ad majd áramot az afgán határ térségében. Amerikai segítséggel építenek, illetve újítanak fel három egészségügyi létesítményt Pakisztán középső és déli részén, továbbá javítják az ivóvízellátást az országban.

Az Egyesült Államok megháromszorozza a nem katonai jellegű támogatását Pakisztánnak, amely a következő öt évben évente másfél milliárd dollárnyi ilyen segélyt kap.