Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Döntetlennel ünnepelt a Honvéd

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. augusztus 10. 9:59

A Budapesti Honvéd döntetlennel ünnepelte a klub százéves évfordulóját. A gálamérkőzésre a görög sztárklubot, a Panathinaikoszt hívta meg az egyesület. A döntés nem véletlen, hiszen a Honvéd ikonja, Puskás Ferenc, az Õrnagy úr 1971-ben BEK-döntőbe vezette az alakulatot.

A Budapesti Honvéd labdarúgócsapatát 1909. augusztus 3-án alapították. Illetve annak elődje a Kispesti Atlétikai Club jött létre a századfordulón. A csapatban később olyan sztárok játszottak, mint az aranycsapat két – tán legismertebb játékosa – Puskás Ferenc, illetve Bozsik József. Ugyancsak e csapatban kezdte pályafutását Détári Lajos, aki talán a magyar labdarúgás utolsó klasszis játékosa volt. A centenáriumra a Honvéd vezetősége a görög Panathinaikosz futballcsapatát hívta meg egy barátságos mérkőzésre. A döntés nem volt véletlen. Bár Puskás Öcsi esetében a legtöbben a

Real Madridos éveire emlékeznek, edzőként éppen a görög sztárklubnál tevékenykedett, s 1971-ben BEK-döntőbe vezette a klubot. Igaz, az Ajax Amsterdam 2-0-ra nyerte a londoni döntőt. A csapatot a Honvéddel szinte egy időben, 1908-ban alapították, s százéves fennállása alatt tizenkilencszeres bajnok és háromszoros szuperkupa győztes lett. Ebben is hasonlít meghívójára, a Honvéd ugyanis eddigi fennállása alatt tizenháromszor lett bajnok és hétszer hódította el a kupát.

A vasárnapi gálamérkőzés egy háromnapos ünnepségsorozat záróakkordja volt. A fociünnepen a csapatok megküzdöttek a Centenáriumi Kupáért, illetve körmérkőzéseket tartottak. Ez utóbbiban a döntőt a Rapid Wien, illetve az Austria Wien alakulatai játszották. A fő esemény mégiscsak a Panathinaikosz fellépése volt. A görög klub tele van sztárjátékosokkal, azonban a legnagyobbak – így például a francia válogatott Djibril Cissé távol maradt a gálától. Ez nem véletlen, hiszen a hét közepén a könnyű ellenfélnek egyáltalán nem nevezhető Atletico Madriddal mérkőzik meg a görög alakulat a Bajnokok Ligája nem bajnoki ágán. Sajnos a Honvéd már nem érdekelt az európai kupasorozatokban, hiszen – bár emelt fővel, döntetlennel búcsúzott – az UEFA Kupát felváltó Európa Ligától, a Steaua Bucuresti Romániában 5-1-re verte a magyar csapatot. E kudarc azonban nem tántorította el azt a mintegy 3000 szurkolót, aki a Bozsik Stadionba vasárnap kilátogatott.

Tán a kitartóknak is kedveskedett a klubvezetés, amikor a mérkőzés szünetében megválasztotta a legszebb szurkolóhölgyet. A megtisztelő cím Bogdán Barbarát illeti. Miss Centenárium a szurkolók szavazatai alapján nyerte el tisztségét. Nem méltatlanul. A félidőben megválasztott szépség mellett Kovács Tibor alezredes vezényelte fúvószenekar szórakoztatta a publikumot, akiket azonban a mérkőzés jobban lekötött. Olyannyira, hogy még a legvérmesebb, a B-középhez tartozó ultrák is sportszerűen buzdították kedvenceiket. Akik rá is szolgáltak a biztatásra. Igaz, hogy az első félidő végén két perc alatt kétszer is betaláltak a hazai kedvencek kapujába. Először a 39. percben Rodrigues volt eredményes, majd a 41-ben Leto duplázta meg az előnyt. Mind a két játékos fejes gólt lőtt. Még mielőtt azonban elszontyolodott volna a nézősereg, a félidő végén Macko szépített.

Később ugyancsak ő volt eredményes. A 68. percben éles szögből vágta a labdát a hálóba. Ezzel alakult ki a megérdemelt, de barátságosnak csak bizonyos keretek között nevezhető döntetlen. Hiszen a gálamérkőzések sajátja, hogy a támadásra helyezik a hangsúlyt a csapatok. Ennek ellenére Bede Ferenc játékvezetőnek két sárgalapot is fel kellett mutatnia. Ebben is döntetlenre végzett a két alakulat: előbb a görög Filippos, majd a Honvéd játékosa Zsolnai bűnhődött szabálytalanságai után. Egy biztos. barátságos meccsen bármely gárdával felvesszük a harcot, helyenként szemet gyönyörködtető játékkal alakult ki a végeredmény. Egy olyan meccsen, amelyen még az utolsó utáni cselt is bátran bevállalhattak a játékosok. Igaz lehet a mondás: a magyar futball technikás. Jó lenne, ha ezt a képességet tétmeccsen is be tudnák bizonyítani.