Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dübörögnek a hajtóművek Kecskeméten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 7. 12:29

Szombaton a ködös reggeli időjárás miatt a tervezetthez képest némi csúszással, de kezdetét vette a tizenegyedik Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Kecskeméten – akárcsak az utóbbi alkalmakkor mindig – ezen a hétvégén is több tízezer érdeklődő tekintheti meg a Magyar Honvédség és a meghívott külföldi vendégek légi kiválóságainak bemutatóit.

A honvédelmi tárca kiemelt rendezvényeként 2010. augusztus 7-én a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél kicsit később, de megkezdődött a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Közép-Európa legszínvonalasabb és leglátogatottabb légiparádéjára idén 22 országból érkeztek vendégek, hogy elkápráztassák a több tízezer hazai és külföldi érdeklődőt. A külföldi vendégek többsége a pénteki nap folyamán landolt Kecskeméten, és meg is kezdték a gyakorlásokat a hétvégi programokra..

 

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót, a rendezvénynek 1997 óta Kecskemét ad otthont: a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nyolcadik alkalommal házigazdája a rendezvénynek. Az idei Repülőnapnak külön apropót ad, hogy ebben az évben száz éves a magyar katonai repülés, illetve a magyar géprepülés, de 30 éve került sor az első magyar űrrepülésre is. Szintén Kecskeméten ünnepli ötvenedik születésnapját a világhírű olasz Frecce Tricolori kötelék is, akik visszatérő vendégekként érkeztek hazánkba. Mellettük Magyarországon van a Török Csillagok, a horvát Vihar Szárnyai, de bemutatkozik a svájci Patrouille Suisse, a Breitling Team és a lengyel Iskra kötelék is. Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szerbia, Törökország, az Egyesült Államok, Ukrajna, Izrael, és természetesen a házigazda Magyarország kiválóságai is mindent megtesznek e két napban a nézők szórakoztatására. A Repülőnapon ennek köszönhetően olyan különlegességeket láthatnak az érdeklődők, mint a Szu-27-es, a Eurofighter, a Rafale, az F-16-os, F/A-18-as, F-15-ös és JAS-39-es Gripen típusú harci gépek, vagy épp a Boeing C-17-es szállító repülőgép.

 

A hétvégén természetesen nemcsak azoknak érdemes Kecskemétre látogatniuk, akik a látványos légi attrakciókra kíváncsiak, hiszen az eseményen idén is bemutatkozik a teljes Magyar Honvédség. A haditechnikai bemutató keretében a szárazföldi és a légierő alakulatainak teljes technikai eszköztárát megtekinthetik az érdeklődők. Ugyanígy a „főszereplők", a repülőgépek is megcsodálhatók testközelből. A Magyar Honvédség díszelgőinek látványos show-ja mellett katonai közelharc és békefenntartói bemutató is szerepel a programban. A szárazföldi technikai bemutatók újfajta rendszerben kerülnek bemutatásra, így a látogatóknak mindkét napon olyan látványosságokban lehet részük, amilyenekre még nem volt példa a magyar Repülőnapokon. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum is különböző katonai kiállításokkal készül a rendezvényre.

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor