Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hónap múlva újabb Bulava fellövési kísérlet?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 18. 11:56

Az orosz gyártású Bulava interkontinentális ballisztikus rakéta tervezett következő kísérleti kilövésére leghamarabb jövő év januárjában kerülhet sor, amennyiben azt a Fehér-tenger jege lehetővé teszi. A fellövés pontos dátumát még nem határozták meg, de az már teljesen bizonyos, hogy a jövő évben folytatódni fognak a további kísérletek.

A Bulava rakéta, amely orosz remények szerint kulcsfontosságú eleme lenne nukleáris erőiknek, legutóbbi múlt hét szerdai kísérleti fellövése is, amelyet a Dmitrij Donszkoj nukleáris meghajtású tengeralattjáróról indítottak a Fehér-tengeren, kudarccal fejeződött be. Ezidáig tizenkettő kísérletet hajtottak végre a Bulava rakétával, amelyből hivatalosan csak öt volt sikeres.

A Bulava további fejlesztését számos politikus és védelmi szakértő kérdőjelezte meg, és sokkal inkább a működőképes Sineva SLBM rakétára helyeznék a hangsúlyt. Azonban katonai szakértők továbbra is ragaszkodnak a Bulava fejlesztéséhez, és elképzelésük szerint addig folytatják a rakéta tesztelését, amíg nem lesz alkalmas hadrendbe állni az orosz haditengerészetnél.

Az oroszok még mindig reménykednek abban, hogy a tengeralattjáróról indítható Bulava és a Topol-M silókba telepített szárazföldről indítható ballisztikus rakéta a nukleáris erejük fő ütőerejévé válhat.

A Bulava (SS-NX-30), amely 10 db robbanófejjel van felszerelve és a hatótávolsága 8000 km feletti, három fokozatú, szilárd hajtóanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakéta, a Borej-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókra lett tervezve és kifejlesztve.