Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Influenza: nincs járvány a laktanyákban

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 18. 11:48

Az ötvenedik héten 36-ra emelkedett a bizonyíthatóan újinfluenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma – derül ki az Országos Epidemiológiai központ tájékoztatójából. Sajnos ma már szinte minden napra jut egy-egy újabb haláleset. A legfrissebb, járvánnyal kapcsolatos információkról a Magyar Honvédség főepidemiológusát kérdeztük.

Az elmúlt héten leginkább az ország keleti felében terjedt az újinfluenza. December 7–13-a között 45.800-an fordultak orvoshoz, ami csaknem hét százalékkal több, mint az előző héten. Az ország kórházaiban 630 beteget ápoltak influenza, illetve influenza-szerű megbetegedés miatt. Az 50. héten az ÁNTSZ 13 influenza A(H1N1)v fertőzött haláláról értesült. Ezen a héten halt
meg az első gyermek pandémiás influenza következtében. A tíz éves gyermek több, idegrendszert érintő idült betegségben szenvedett. További tíz személy az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott egy, vagy több krónikus alapbetegség miatt. A két, korábban egészséges elhunyt közül az egyik várandós (40 éves) volt. Vagyis az elmúlt héten az újinfluenza fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 36-ra emelkedett. Ebben az időszakban 16 óvodát és általános iskolát érintő influenzajárványt jelentettek. A legtöbb (3-3) intézményi járvány Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében fordult elő.

A fenti adatok az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvashatók, ahol szerdánként teszik közre az influenzával kapcsolatos elmúlt heti adatokat. A beszámolókat figyelve jól látszik, hogy Magyarországon még mindig hétről-hétre emelkedik az új típusú influenzával megfertőzött betegek száma. És sajnos egyre több beteg kerül kórházba a betegség szövődményeinek – elsősorban a vérzéses tüdőgyulladásnak – következtében.

Az elmúlt hónapokban az ország lakosságának mintegy huszonöt százaléka kapta meg az újinfluenza elleni védőoltást, ám dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a hatékony megelőzéshez és védekezéshez a hatvan százalékos oltási arány lenne a megfelelő. Szerencsére az oltópontok megnyitása óta jelentősen növekedett azok száma, akik beoltatják magukat a betegség ellen. Az oltás beadására egyébként még most sem késő, hiszen a szakemberek arra számítanak, hogy a járvány január közepén tetőzik Magyarországon. A védettség pedig két hét alatt kialakul.

A legfrissebb hír, hogy egy gyógyszergyár hazánknak kétezer adag, azaz ezer főnek elegendő európai törzskönyvvel rendelkező oltóanyagot ajánlott fel, a leginkább rászoruló 6-12 hónapos csecsemők oltására. A hazai oltóanyag csak az egy évesnél idősebb gyermekek számára adható be. A csecsemőknél egyébként a megfelelő immunválasz kialakításához két oltásra van szükség, minimálisan három hét időközzel.

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepidemiológusa a honvedelem.hu érdeklődésére

elmondta: mivel a honvédség kritikus infrastruktúrának számít, az alakulatoknál és a katonai szervezeteknél szolgáló katonák és polgári alkalmazottak már az ingyenes oltóanyagok kiosztásának első körében térítésmentesen juthattak hozzá a pandémiás influenza elleni védőoltáshoz.

Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) szinte napra pontos adatokkal rendelkezik a Magyar Honvédség járványügyi helyzetéről, hiszen a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökének szezonális és pandémiás influenzával kapcsolatos feladatokról szóló intézkedései értelmében az alárendelteknek minden héten jelenteniük kell a megbetegedések számát és azt is, hogy hányan oltatták be magukat a pandémiás vírus elleni oltóanyaggal.

A járványügyi szakembertől megtudtuk: a legfrissebb adatok szerint a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségnél dolgozók harminchat százaléka oltatta be magát az újinfluenza ellen. Azaz az úgynevezett átoltottsági arány jóval magasabb, mint az országos átlag. Ráadásul az elkövetkező hetekben várhatóan még többen kérik majd a védőoltást, hiszen a vakcinák kiszállítása folyamatos az alakulatokhoz és katonai szervezetekhez.

A missziókban és a külszolgálatra készülők körében pedig száz százalékos ez az arány, hiszen a HM Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése értelmében minden külföldön állomásozó magyar katonát be kellett oltani a pandémiás vírus ellen – tette hozzá dr. Meglécz Katalin.

 

A fertőzésekről szólva a főepidemiológus elmondta: a Magyar Honvédségnél eddig egyetlen járvány fordult elő a kora ősszel. A közép-magyarországi régióban található egyik laktanyából még szeptember 7-én jelentettek influenza-szerű megbetegedéseket. A vizsgálat megállapította, hogy a laktanyában az újinfluenza fertőzött, összesen negyven katona kapta meg a betegséget. Úgy, hogy ebben az időben több mint 1200-an voltak az érintett kaszárnyában. A járványt egyébként szeptember 24-re sikerült elfojtani, s azóta sehol nem fordult elő tömeges megbetegedés.

Természetesen egyedi megbetegedések voltak, de elenyésző számban. Az elmúlt hónapokban mindössze húsz katona, vagy polgári alkalmazott szervezetében mutatták ki az új típusú influenza vírus jelenlétét. A missziókban pedig egy igazolt megbetegedés sem történt.

Az országos influenza figyelő és jelentő szolgálatban a Magyar Honvédség tizenöt alakulata vesz részt. Vagyis több mint húszezer katonáról vannak napra kész jelentései az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak és természetesen a MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálatának is. Emellett a külszolgálatok is kötelezően jelentenek – árulta el Meglécz doktornő.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa hozzátette: nemcsak az új, hanem a szezonális influenza is támad, s az ellen is hatékony védekezési módszer a védőoltás. A honvédség idén a szokásosnál több, hétezer helyett tízezer adag szezonális influenza elleni oltóanyagot kapott, ám ez is kevésnek bizonyult.

A szezonális influenza elleni oltóanyag az elmúlt hetekben a patikákban is hiánycikk volt. A gyártó azonban az elmúlt napokban feltöltötte a gyógyszertárak készleteit, így ma már ismét kapható a vakcina a patikákban.

Fotó: Archív