Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hősi halált halt kommandós emlékére

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 9. 9:51

Az Egyesült Államok haditengerészete egy új, Arleigh Burke-osztályú rombolóval gazdagodik, melynek hivatalos névadó ünnepségét május 7-én tartották.

Az új, nagy harcértékű hadihajó USS Michael Murphy (DDG 112) néven
fogja szolgálni a US Navy-t a következő évtizedekben. Nevét egy
Afganisztánban hősi halált halt katonáról kapta. Donald C. Winter – a haditengerészetet felügyelő miniszter – a New York államban található Lake Ronkonkoma-ban tartott ünnepségen jelentette be, hogy a flotta legújabb hadihajóját az Afganisztánban szolgálatteljesítés közben életét vesztett Michael Murphy hadnagyról nevezik el. A Navy SEAL egységhez tartozó katona ugyanis még 2005-ben, az afganisztáni hegyvidéken végrehajtott egyik hadműveletben tett tanúbizonyságot bátorságáról és helytállásáról, amikor a túlerőben lévő tálib harcosokkal szemben megtartotta tüzelőállását, megmentve ezáltal társait.

Hőstettéért posztumusz Medal of Honor kitüntetést kapott. A hős katona szülővárosában – a szintén New York államban található Patchogue-ban – emlékparkot létesítettek Michael Murphy tiszteletére.

A 9200 tonna vízkiszorítású, AEGIS légvédelmi rendszerrel felszerelt USS Michael Murphy (DDG 112) romboló az amerikai felszíni flotta egyik legmodernebb egysége. A többfeladatú hajóegység a jól bevált konstrukciónak számító Arleigh Burke-osztály 62. egysége. Ez az osztály képezi napjainkban az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb létszámú és legsokoldalúbb felszíni hadihajóosztályát. A 155 méter hosszú hadihajók sebessége több mint 56 km/h, egy feltöltéssel pedig akár 8000 kilométert is megtehetnek. V

áltozatos fegyverzetében a Tomahawk robotrepülőgépek mellett a hajók elleni Harpoon rakéták és különféle torpedók is megtalálhatóak. A légvédelemről fejlett radarrendszer és a RIM-67 Standard rakéták, valamint különféle űrméretű gépfegyverek gondoskodnak. A fedélzetről két SH-60 Seahawk helikopter is bevethető szállító, tengeralattjáró-elhárító, felderítő és kutató-mentő feladatkörben. Az Arleigh Burke-osztályú rombolók üzemeltetését 323 főnyi legénység biztosítja. Az első Arleigh Burke-osztályú egységet 1991-ben vehette át a flotta.

1595876135