Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy katona lett Madagaszkár miniszterelnöke

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 21. 9:36

Egy magas rangú katonatisztet nevezett ki miniszterelnöknek a hadsereg támogatását élvező madagaszkári elnök, Andry Rajoelina. Az államfő egyoldalú intézkedésével Camille Albert Vital ezredest nevezte ki kormányfőnek. Az új miniszterelnök a szigetország népéhez intézett beszédében kormánya támogatására szólított.

Az ezredes legfontosabb feladatának nevezte a biztonság megteremtését és a márciusban esedékes választások megszervezését.

Andry Rajoelina márciusban került hatalomra, afrikai országok szerint puccsal. Az előző elnök, Marc Ravalomanana hónapokig tartó utcai tüntetések után mondott le, átadta a hatalmat a hadseregnek, amely vezetői néhány órára rá Andry Rajoelina ellenzéki vezérre bízták az ország irányítását. Rajoelina közpénzek elherdálásával és a demokrácia veszélyeztetésével vádolta Ravalomananát.

Azóta a 35 éves Rajoelina egyeduralkodó a szigetországban, az alkotmányos rend felbomlott. Afrikai vezetők közvetítésével zajló tárgyalásokon Rajoelina kiegyezett ellenlábasaival, és novemberben Eugene Mangalazát nevezte ki miniszterelnöknek. Pénteken azonban menesztette a kormányfőt, ideiglenesen Cécile Manorohanta miniszterelnök-helyettest jelölte kormányfőnek, vasárnap pedig végérvényesen Camille Albert Vital 57 éves ezredest nevezte ki miniszterelnöknek.