Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy katonai támaszpontot akart megmutatni utasainak az orosz gép pilótája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 13. 10:07

Feltehetően egy katonai támaszpontot akart megmutatni közelebbről az utasainak annak az orosz repülőgépnek a pilótája, amely szerdán zuhant le az indonéziai dzsungelben – közölte május 12-én, szombaton az indonéziai védelmi minisztérium.

A szerencsétlenség előtt a Szuhoj-gép pilótája engedélyt kért és kapott a jakartai légi irányítástól arra, hogy 3000-ről 1800 méterre csökkentse az utasszállító repülési magasságát – erősítette meg a minisztérium. A gép bemutató repülést végzett a fedélzetén legalább 45 személlyel, amikor egy 2200 méterig magasodó vulkán oldalába zuhant. A szerencsétlenséget senki sem élte túl a gépen tartózkodók közül.

Herry Bakti, a védelmi minisztérium repülési igazgatója szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a gép az Atang Senjaya-i katonai támaszpont közelében repült, amely biztonságos területnek számít az alacsonyabb magasságú repüléshez. „Azt gyanítjuk, hogy a pilóta meg akarta mutatni a katonai támaszpontot az utasoknak" – mondta az igazgató. De még mindig nem tudni, hogy mi történt azt követően – fűzte hozzá.

Repülési szakértők a rosszul végződött szokatlan repülési manőver lehetőségét sem zárták ki a baleset lehetséges okai közül. Tom Ballantyne ausztrál szakértő szerint bemutató repüléseken a pilóták olykor olyan dolgokat is megcsinálnak, amilyeneket normális helyzetben soha, sőt gyakran felvágnak, például úgy, hogy gépükkel jellegzetes épületek fölött húznak el. A szakértő szerint a pilóták szívesen mutatják meg a potenciális ügyfeleknek, hogy egy repülőgép meghatározott sebességgel hogyan tud süllyedni vagy emelkedni.

Hírügynökségi jelentések szerint a gépet gyártó orosz cég több mint 70 szakértőt küldött a helyszínre, hogy segítsenek tisztázni a repülőgép lezuhanásának okait. A hatóságok közben bejelentették, hogy eddig a gép fedélzetén tartózkodók közül 16-nak a holttestét találták meg, és a maradványokat szombaton már egy jakartai kórházba szállították.

Címkékbaleset