Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy kis kikapcsolódás

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. május 13. 8:52

A kissé zord időjárás ellenére rengeteg szabadtéri programot tartogatott az elmúlt hétvégén megrendezett Hosz (Honvédszakszervezet) Családi Nap. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyája családokkal népesült be, póniló-húzta kis szekerek tekeregtek az úton, roston sült és bográcsban főzött ételek illata lengte be a hatalmas területet.

A Hosz debreceni alapszervezete által rendezett egész napos programsorozatra nem csak szakszervezeti tagokat hívtak meg. Csaknem kétszázan jöttek el, sok katonacsalád baráti családokat is magával hozott – tájékoztatott Földesi András, a debreceni alapszervezet vezetője.

1595918465
A főszervező elmondta: a program célja az volt, hogy a gyerekek és a felnőttek is felszabadultan, jól érezzék magukat. A kikapcsolódásra kiváló alkalmat adott a már reggel elkezdődő főzőverseny, amelyen 8 csapat mutatta be gasztronómiai tudását. Dél körül el is készültek az ínycsiklandozó étkek, amelyeket a háromtagú zsűri kóstolt végig. A zsűri elnöke, Mocsáriné Juhász Zsuzsa a hódmezővásárhelyi helyőrség étkezdéjének szakácsa elfogulatlan szigorúsággal, ám annál nagyobb kíváncsisággal ízlelte meg az alkotásokat. Rövid kupaktanács után megszületett a döntés: a legfinomabbnak Soltész Lászlónak és baráti társaságának harcsapaprikása bizonyult. A második helyezettnek járó elismerés Lőrinc Beátának jutott tárkonyos csirkeragu leveséért, a harmadik díjat Iliszi László kapta, ő sertéspörköltet főzött, hozzá juhtúrós-kapros galuskát tálalt. A főzőverseny résztvevőinek – és a nyerteseknek az ajándékba kapott gravírozott asztali bogrács mellett – a legnagyobb elismerés az volt, hogy a gyerekek és felnőttek egyformán jóízűen lakmároztak az elkészült étkekből.

A családi rendezvény üde színfoltja volt a tornaterem melletti füves részen kialakított állatsimogató: a dandár egyik dolgozója Nagy Tibor saját állatait hozta el a gyerekeknek, így lehetett nyuszit, kecskét és bárányt simogatni, a bátrabbak a pónilovaglást is kipróbálhatták. A nagyobbak aszfaltrajzversenyre neveztek be, a kisebbek körében a legnépszerűbb a póniló húzta szekér volt, amely szinte megállás nélkül tette a köröket a laktanyában. Ahogyan az a családi rendezvényeken immár megszokott, a sportcsarnokban rengeteg – a Honvédszakszervezet által vásárolt – készségfejlesztő játék, ugrálóvár várta a kicsiket, de volt arcfestés, lufihajtogató bűvészbohóc, az alkotó tevékenységet kedvelők pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A nap folyamán szinte mindig lehetett néhány gyereket látni a harcjárművekben, s a katonák által tartott fegyverbemutató iránt is folyamatos volt az érdeklődés.

Mindeközben a Kossuth laktanya alakulóterén a Debreceni Városi Rendőrkapitányság által telepített rutinpálya várta a vállalkozó kedvű katonákat. Az autós ügyességi verseny győztese Pál Tibor szakaszvezető lett, a második legjobb eredményt Tóth Gábor Emil százados, a harmadikat pedig Dósa István őrmester érte el.

Földesi András végezetül elmondta, hogy a minden évben megrendezett Hosz Családi Nap egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

1595918465
 
1595918465
 

 
 Fotó: A szerző felvételei