Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadon bocsátották John Demjanjukot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 13. 9:28

Még május 12-én, csütörtökön szabadon bocsátották John Demjanjukot, noha aznap öt év börtönre elítélte őt náci háborús bűncselekmények vádjával egy müncheni tartományi bíróság. Demjanjukot azzal vádolták, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Pere kereken 18 hónapig tartott, és csaknem 100 tárgyalási napot tartottak.

A vádlott ügyvédje védence felmentését kérte, az ügyész azonban korábban 6 év börtönt indítványozott. A bíróság az ügyésznek adott igazat, Demjanjukot háborús bűnösnek minősítette, és a zsidó foglyok megölésében való közreműködés vádját bizonyítottnak ítélte. A bíróság elnöke ezután hirdette ki az 5 éves börtönre szóló ítéletet.

Ezt követően a szabadon bocsátásról szóló, néhány órával később hozott döntés meglepetésként hatott. A bírói tanács elnöke mindezt az elítélt előrehaladott életkorával és azzal indokolta, hogy Demjanjuk két évet töltött vizsgálati fogságban. Hozzátette azt is, hogy nem áll fenn a szökés veszélye, hontalan lévén Demjanjuk – személyazonossági okmányok híján – nem hagyhatja el az országot .

Demjanjuk ügyvédei jelezték azt is, hogy az ítélet ellen fellebbezni fognak.

John Demjanjuk mindvégig tagadta bűnösségét.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ megdöbbenésének adott hangot a szabadon bocsátásról született döntés miatt. Efraim Zuroff, a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó intézet vezetője egy interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy Demjanjuknak – idős kora ellenére – börtönben a helye.

Címkékvizsga