Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cold and Hot Training az amerikai táborban

Szöveg: Teleki Viktor hadnagy |  2011. május 13. 10:15

A kiutazástól számított 13. hét a megszokottól kissé eltérően indult a koszovói Slim Lines táborban. A KTM zászlóalj Charlie százada különleges feladatot kapott: az amerikai vezetésű Camp Bondsteel tábor QRF-biztosítását egy szakasz erővel. Nagy kihívást jelentett ez a század számára, hiszen a magyar kontingens megalakulása óta ez volt az első alkalom, hogy egy amerikai egységgel közösen dolgoztak katonáink.

A feladat megkezdését megelőző napon a század I. szakasza Cold and Hot Loading kiképzésen vett részt. A kiképzés célja az volt, hogy a QRF-szakaszba beosztott katonák legyenek képesek az UH60 Black Hawk helikopterrel feladat végrehajtásra. A táborba történő megérkezéskor már vártak minket a kiképzőink, akik korábban Irakban és Afganisztánban is hajtottak végre ilyen feladatot. 

Az első foglalkozás a biztonsági előadás volt. Ismertették a helikopter megközelítésének technikáit, a felszerelést és a vezényszavakat. A következő foglalkozások már a szakmai részeket tartalmazták: a helikopterbe történő beszállást és elhagyást bonyolult körülmények között. A Cold szó tulajdonképpen azt a tevékenységet tartalmazza, amikor a helikopter biztonságos körülmények között veszi fel vagy rakja le a QRF-alegységet. A Hot szó a nem biztonságos környezetben történő feladat végrehajtást jelenti. Itt a legfontosabb tényező, az idő: egy QRF-alegység, ha feladatot kap, nagy valószínűséggel bonyolult viszonyok közé kerül.

A begyakorlásokat követően a helikopterkifutóhoz kísértek minket. A pilóta eligazította az alegységet, és már kezdődött is a feladat. Az első lépésben a helikoptert a Cold technikával közelítettük meg és foglaltuk el a helyünket. Pár perc múlva már a tábort láttuk madártávlatból. A repülés már nem volt ismeretlen számunkra hisz a kiérkezésünkkor a KTM kiképzés során többször is repültünk minden, a KFOR-ban alkalmazott helikopterrel.

A feladat második része az „1 perc" jelzéssel kezdődött. A katonák a gyakorlás során megtanulták, ha ezt hallják, leszállás következik. A leszállás már Hot technikával lett végrehajtva: gyorsan, pontosan, teljes figyelemmel. A gép pár másodpercet töltött a földön, ami e feladatban a legfontosabb. A szakasz megkezdte a kijelölt feladatot és biztosította a helyszínt. Már csak a táborba történő visszarepülés volt hátra. A gép, amely kirakta a csoportot visszafordult és pillanatok alatt újra felszállt velünk a fedélzeten. A táborba történő megérkezés már rutin volt. A feladatot kiváló szinten az elvárásoknak megfelelően hajtotta végre a KTM szakasz. A gyakorlat végén a szakasz átvette a QRF-feladatokat és készen állt a feladatok gyors, pontos, precíz végrehajtására.


 Fotó: Négyesi Tiborné százados