Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011/5.

2011. május 13. 10:22
1595918467
Boldog békeidők

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése Ferenc József az ország addig használt szimbóluma helyett az Osztrák Császárság címerének használatát rendelte el. De az 1867. évi kiegyezést követően az uralkodó mégis visszahelyezte az őt megillető helyre a magyar állami jelképet (az 1848-as kiscímert), 1868-ban pedig, a horvát kiegyezés aláírása után, megalkották Magyarország, Horvátország, Szlavónia és Dalmácia egyesített címerét.

Haderő


    Stratégiai szemléletváltás

      Stratégiai szemléletváltás, a vezérkar belső struktúrájának, tevékenységének átszervezése, a felső vezetés elhatározásainak „katonai nyelvre" fordítása, az igények és a lehetőségek összehangolása. Csupán néhány kiemelt feladat a HM Honvéd Vezérkar főnöke helyettesének mindennapi tevékenységéből.
      Orosz Zoltán altábornagyot ezekről a feladatokról is kérdeztük.


    Katonatudós

      Prof. dr. Padányi József mérnök ezredes 2011 márciusától a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott rektora. Hadtudós, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a hadtudomány kandidátusa. Katona, aki egyetemi tanárként korábbi gyakorlati tapasztalatait is átadja hallgatóinak.
      A vele készült interjúból kiderül, hogy vérbeli műszaki katonaként szívesen beszél balkáni missziós emlékeiről is

Nagyvilág


    Radar

      Kadhafi lelkét terhelné a Lockerbie-merénylet? A válaszhoz olvassanak bele a világra kitekintő rovatunkba, annak is az észak-afrikai ország lemondott igazságügyi miniszterét idéző hír soraiba. Eszerint ugyanis a líbiai vezető személyesen adott parancsot a skóciai Lockerbie felett 1988-ban végrehajtott repülőgép-robbantásra.

Hadak útján


    Fejedelem és király

      Erdély fejedelme no meg a lengyelek királya a belpolitikában" ügyesen taktikázott, a „külpolitikában" meg úgy cibálta meg a Nagy Medve bajszát, hogy azt sem előtte, sem utána más seregek nem tudták megtenni. A harcmezőn sorra vereséget szenvedő Iván cár békekötésre kényszerült, s le kellett mondania minden korábbi – a lengyeleket érintő – hódításáról. Báthory István sikerrel vívott háborúja kétszáz évre megállította az Orosz Birodalom nyugati terjeszkedését.


    Hazatérés

      Rákóczi hamvai hazahozatalának gondolata már a reformkorban felvetődött, később pedig számos kezdeményezés született az ügy érdekében. Ezzel párhuzamosan a háttérben zajlott egy politikai játszma is, s végül ennek kimenetele tette lehetővé azt, hogy az évtizedeken keresztül halogatott újratemetésre 1906-ban sor kerüljön.


    Újrajátszás

      Az évek során Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző eseményévé nőtte ki magát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratát felidéző programsorozat, amelyet az idén immár huszonharmadik alkalommal rendezett meg a Magyar Hagyományőr Világszövetség.


    „Ma kell győzni!"

      Az Isaszegre érkező Görgei Klapkához sietett, s igyekezett rávenni tábornokát arra, hogy fordítsa meg csapatait. „Ma kell győzni, vagy mehetünk vissza a Tisza mögé! E két megoldás van, harmadik nincs…" Görgei éppen időben érkezett Isaszegre, hogy helyreállítsa a rendet. Szavai célt értek: Klapka leállította a visszavonulást, s ezzel győzelemre vitte katonáit.

Seregszemle


    Áprilisban történt

      A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának harci-támogató zászlóalja rendszeres segíti a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzőseinek szakkiképzését. Az idén a harckocsizó szakos honvédtiszt-jelölt vizsgalőgyakorlatát például, amelyet összevontak a zászlóaljhoz nemrég bevonult újonc harckocsi irányzók lőgyakorlataival.
      A magazin új rovatában más híreket is olvashatnak arról, hogy mi minden történt honvédség életében – ezúttal áprilisban.


    Egy különleges helyőrség

      Egyedülálló helyet foglal el a Magyar Honvédség szervezeti felépítésében Hódmezővásárhely. Az itt állomásozó katonai alakulatok megnevezése: „kikülönített szervezeti elemek". Ezt az új kifejezést úgy négy esztendeje kellett megtanulnunk.

Haditechnika


    Színre bontás

      A repülőgép-hordozók fedélzetei a világ legveszélyesebb, ugyanakkor legszínesebb munkaterületei közé tartoznak. Számtalan filmben csodálhattuk meg, ahogy a repülőgépek és helikopterek körül látszólag rendszertelenül szaladgálva dolgoznak azok a tengerészek, akik nélkül nincsen repülés.


    Odüsszeusz hajnala

      Igencsak tarka légi és vízi armada „jött össze" március végén Líbia felett, illetve az ország Földközi-tengerrel határos partjainál. Az egyesült véderőműveletet támogató repülőgépek és haditengerészeti hajóegységek izgalmas típus-kavalkádot alkotnak.

Hátország


    Tapolca

      A szinte teljesen felújított MH Tapolcai Kiképző Központot 2005 februárjában a kiképzés leendő fellegvárának aposztrofálták egy miniszteri szemlén. Március elején a vezérkari főnök jelenlétében ünnepélyes keretek között beindították a szerződéses katonák új rendszerű kiképzését. Rá két hónappal, május elején, egy sebtében összehívott, alig félórás állománygyűlésen bejelentették, hogy az alakulatot felszámolják.
      A város persze emlékszik még más, ugyancsak itt állomásozó alakulatokra is…


    „Élenjáró" múltmesélő

      „…az a fő probléma, hogy a hadtörténelemből – is – sok dolgot egyoldalúan mutattak be egykoron. Hamis állításokat tüntettek fel tényként, és tényeket hallgattak el, ezt a közgondolkodásból, az idősebb generáció tudatából kitörölni szinte képtelenség."
      Íme néhány, olvasóink figyelmébe ajánlott gondolat a dr. Szakály Sándor történésszel készített interjúból.


    Tettem a dolgom…

      Doba Attila szakaszvezető, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szerződéses szakaszvezetője tavaly elnyerte az Év katonája honvédelmi miniszteri kitüntető címet. A missziót is megjárt katona elismerését felidézve, szerényen nyilatkozta: „Tettem a dolgom…"


    Csak azért is!

      Nem adom fel, míg egy darabban látsz… – az LGT közismert dalának sorai illenek a magyar katonai és civil ejtőernyőzés berkeiben mindenki által elismert, majd hosszú évekre „illegalitásba vonult", cseppet sem tipikus képviselőjének pályafutásának történetébe. Csillahó Róbert tartalékos főtörzsőrmester virtuális emlékkönyvében lapozgattunk.


    Amatőrök, mégis profik

      Magazinunk honvédos szakosztály-mustrája a férfi kosárlabdázóknál folytatódott. Annál a csapatnál, amely négy NB I. A csoportos bajnoki arannyal és két ezüsttel is dicsekedhetett – a kilencvenes évekig Az „aranyévek" után a szponzori támogatás ugyanis megszűnt, vele pedig a professzionális szintű felnőtt kosárlabdázás is kikopott a budapesti, Dózsa György úti csarnokból. Írásunkból kiderül: a szakosztály élete nem állt meg…


    Mert kell egy csapat!

      Akik csak felületesen követik figyelemmel a hazai élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság eseményeit, azoknak talán elsőre fel sem tűnik, hogy jelenleg nincs első osztályú fővárosi férfi csapat. Pedig dr. Szarka Gábor – a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, egyben a Budapesti Honvéd SE kosárlabda-szakosztályának elnöke – meggyőződése szerint nagyon kellene.

Tradíció


    Mesterfokon

      Befejeződött a Honvéd Koronaőrség alapkiképzési programja. Az „i"-re a pontot jó szintű záróvizsgával tették fel a koronaőr-jelöltek, bizonyítva ezzel is, hogy mesterkurzusuk végeztével, készen állnak szolgálatukra, a koronázási jelvények parlamenti őrzésére.


    Polgármesteri meghívó

      A budapesti Józsefváros polgármestere a vele készített interjúban jó házigazdaként, egyszersmind az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként invitálja a nagyérdeműt a városnegyed Orczy-parkjába, a II. Ludovika Fesztiválra. Dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület első embereként, illetve a Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselőjeként azt is elmondja: mit vár attól, hogy a tervek szerint az Orczy-parkban, pontosabban a Ludovika Akadémia hajdani főépületében kap helyet a megalakuló nemzeti közszolgálati egyetem.


    Hadikrónika

      A hónap hadtörténelméhez kapcsolódó kérdésünk: 1791. május 3-án született az a lengyel katonatiszt, aki az 1830–31. évi lengyel szabadságharc idején szerzett hírnevet magának, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban pedig Kossuth Lajos két alkalommal is megtette a honvédsereg főparancsnokává. Ki volt ő?
      Mire ön, kedves olvasó, e kérdésig eljut, bizonyára végig olvasta múltidéző összeállításunkat. Nincs más hátra: válaszoljon és nyerjen…