Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy lépéssel közelebb a hagyomány felé

MH II. „Pofonparti” Szentendrén

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. december 7. 18:34

„Ez a fajta mozgáskultúra és kéz-láb koordináció nagyon fontos lehet akár az életben is” – hangsúlyozta Erdei Zsolt „Madár”, világbajnok ökölvívó, az MH Altiszti Akadémia által második alkalommal megrendezett „Pofonparti” elnevezésű ökölvívó szeminárium díszvendége a szentendrei Görgey Artúr laktanyában, december 7-én.

A járványhelyzet miatt egy év kihagyás után folytatódhatott a „Pofonparti”, a Magyar Honvédség ökölvívó szemináriuma, amelyen idén huszonkét alakulat mintegy nyolcvan katonája mérethette meg magát. Szilágyi László ezredes, az MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke köszöntése és egy alapos bemelegítés után a rendezvény díszvendégétől, a „Madárként” ismert Erdei Zsolttól, korábbi félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnoktól sajátíthattak el ökölvívási technikákat a katonák, és csak ezután került sor a játékos küzdelmekre.

„Az elsődleges cél a katonai közelharc, a küzdősportok, és azon belül is az ökölvívás népszerűsítése” – hangsúlyozta az esemény jelentősége kapcsán Kordás Attila főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg részlegvezetője, a „Pofonparti” megálmodója és főszervezője. Mint fogalmazott, a szemináriummal hagyományt szeretnének teremteni, a végső, távlati cél pedig egy ökölvívó bajnokság, amelyen a honvédség alakulatai mellett a társszervezetek állománya is képviseltethetné magát.

Pofonparti_20231207 (10)

„Örömmel tettem eleget a felkérésnek, mivel szeretném népszerűsíteni a sportágamat a honvédség körében is. Azt gondolom, hogy ez a fajta mozgáskultúra és kéz-láb koordináció nagyon fontos lehet akár az életben is” – fejtette ki Erdei Zsolt „Madár”, hozzátéve: „a magas résztvevői létszámból is látszik, hogy van erre érdeklődés és nyitottság.”

Medveczky Bálint főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképzőtisztje elárulta, hogy közelharcos múlt hiányában három hónapon keresztül készült folyamatosan, heti három-négy alkalommal erre az eseményre, kihasználva, hogy a Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg is a szentendrei laktanyában települ. „Nagyon fontos a harcos szellemiség, én is igyekszem ezen az úton haladni” – tette hozzá.

A szemináriumon egyaránt részt vettek hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák, beleértve az MH Sportszázad katonasportolóit, illetve a honvédség testnevelőtisztjeit, köztük Rozs Gergely hadnagy is.