Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy lépéssel közelebb Omar mollához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 4. 8:47

Ismét őrizetbe vették Omar molla legfőbb tálib vezető egyik volt szóvivőjét, Usztad Mohammed Jaszírt, akit 2005-ben egyszer már letartóztattak az afgán hatóságok.

Most a pakisztáni biztonsági szolgálat kapta el az afgán határ
közelében lévő Pesavarban történt az őrizetbe vétel, de azt nem
közölték, mikor. Jaszír az iszlamista tálibok afganisztáni rezsimjének bukása után volt egy ideig Omar molla szóvivője. Azért volt szabadon, mert 2007-ben négy másik tálib vezetővel együtt elengedték egy tálibok által elrabolt olasz újságíró, Daniele Mastrogiacomo kiszabadulásáért. Sokan hevesen bírálták akkoriban az afgán és az olasz kormányt ezért a cseréért. Sok tálib és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat számos tagja menekült át 2001 végén Afganisztából Pakisztánba a tálibok hatalmának megdöntésére indított amerikai vezetésű invázió nyomán.

Az Egyesült Államok azóta folytonos nyomást gyakorol a pakisztáni államra, hogy csapjon le az ország törzsi területein újjászerveződő szélsőségesekre, akik meg-megújuló támadásokat intéznek az Afganisztánban szolgáló nyugati erők ellen. Nyugaton sokan kétlik, hogy Pakisztán képes-e, és egyáltalán hajlandó-e igazán keményen fellépni a tálibok ellen, hiszen Iszlámábád egyengette a fanatikus szunnita muzulmán mozgalom útját annak létrejöttétől az afganisztáni hatalomra jutásáig.

CímkékAfganisztán