Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap az összekötőkkel Koszovóban

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. július 15. 9:14

Az MH KFOR Kontingens műveleti elemében dolgozik egy hatfős magyar csoport, amely összekötő és megfigyelő feladatokat lát el. Az úgynevezett Összekötő és Megfigyelő Csoport (Liaison and Monitoring Team, LMT) a Többnemzeti Harccsoport- Nyugat (Multinational Battle Group- West, MNBG- W) felelősségi területén Pec/Pejë városért felelős.

Feladataik rendkívül szerteágazóak, amelyről megbizonyosodhattunk a velük töltött egy nap alatt.

A magyar LMT tavaly év decemberében kezdte meg munkáját, a Magyar Honvédség újabb felajánlásaként. Az MNBG-W összesen hét LMT-vel rendelkezik, amelyek közül egyik a magyar Szamosi Attila őrnagy parancsnokságával. Minden csoportnak más a felelősségi területe, a magyarok Pec/Pejë városért felelősek.

A nap eligazítással kezdődött, amelyet Szamosi őrnagy más jellegű szolgálati elfoglaltsága miatt Szabó Csaba főhadnagy, a magyar LMT parancsnokhelyettese tartott beosztottjainak a napi elvégzendő feladatokról, amelyeket szétosztottak a csoport tagjai között.
Szabó főhadnagy az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) regionális irodájába indult, ahol minden héten egy szervezetek közötti találkozó, úgynevezett interagency meeting kerül levezetésre. Ezen a Koszovóban jelenlévő nemzetközi szervezetek tájékoztatják egymást a régióban már megtörtént és tervezett fontosabb eseményekről, aktualitásokról. A heti találkozón részt vesznek az EULEX (Európai Unió Jogállamiság Missziója), az UNMIK (Egyesült Nemzetek Szervezete Koszovói Missziója), az ICO (Nemzetközi Közösségek Szervezete), az EBESZ és a KFOR képviselői. Ilyenkor minden résztvevő a saját szervezetének szemszögéből tájékoztatja a többi jelenlevőt, így mindenki egy átfogó képet kap Pec/Pejë régió aktuális helyzetéről, különösen a biztonsági helyzetre vonatkozóan. A rendszeresség az információcserét is megkönnyíti, mert közvetlen kapcsolat alakul ki a jelenlévők között.
A csoport beosztott tisztje, Tóth Zoltán főhadnagy a Pec/Pejë belvárosába indult, ahol a vele együtt dolgozó tolmács segítségével úgynevezett pulse patrol-t hajtott végre. Ezen feladat során a katonák az utca emberének teszik fel kérdéseiket két kérdéscsoport köré felépítve azokat. Az egyik a célzott, egy-egy biztonsági szempontból érdeklődésre számot tartó esemény kapcsán végrehajtott járőr. A másik esetben Koszovó helyzetével kapcsolatosan az általános dolgokra keresnek választ, úgy, mint gazdaság, szociális helyzet, a nemzetközi szervezetek megítélése.

1595904624
 

A pulse patrol azért fontos, mert így a KFOR vezetői első kézből, közvetlenül az emberektől kapnak információt, az LMT ebben az esetben egyfajta előrejelzőként szolgál a parancsnokok számára.
Szalai Szilvia főtörzsőrmester, a magyar LMT beosztott tiszthelyettese az úgynevezett field office felé vette az irányt, amelyben hetente kétszer két órán át fogadják a helyi magánszemélyek és szervezetek kéréseit. Az iroda egyfajta ügyfélszolgálatként működik, amelyet bárki felkereshet. A KFOR szabályai szerint személyes problémákon ténylegesen, kézzelfogható módon nem segíthetnek, de tanácsokkal ellátják az aktuális személyt, hogy merre induljon a megoldás érdekében. Ez azért is fontos, mert a lakosság tagjai sok esetben át sem látják a közigazgatási szervek, vagy a nemzetközi szervezetek működését, így nem tudják, problémáikkal kihez kell, vagy kihez érdemes fordulni. A field office-ban felmerülő kérelmeket az LMT tagjai továbbítják a civil katonai együttműködési csoporthoz (CIMIC), amely javaslatot tesz az aktuális projekt támogatására, avagy nem támogatására az MNBG- W parancsnok irányába. Az iroda működése során Szalai főtörzsőrmester már sok érdekességgel és még több emberi tragédiával találkozott, amelyeknek a kezelése komoly felkészülést és még több empátiát követel.

Mindezeken túl az LMT csoportok – köztük a magyar is – feladata az MNBG- W felelősségi területén a parancsnok számára a véleményformáló helyi vezetőkkel találkozók megszervezése, végrehajtása. Ezek a csoportok, ahogy a nevükben is benne van, összekötő kapocsként szolgálnak az MNBG- W parancsnoka és a járások vezetői között.
A magyar csapatban a már felsoroltakon kívül szolgál még két tiszthelyettes, Sós Viktor főtörzsőrmester és Zavaczki Tamás főtörzsőrmester, akik a gépkocsivezetői feladatokat látják el. Az ő szerepük sem kevésbé jelentős, mint a már felsorolt személyeké. Egy-egy ilyen összetett nap alkalmával rendkívüli odafigyeléssel kell vezetniük a koszovói forgalomban, ahol a közlekedési szabályok betartása meglehetősen rugalmas az úrvezetők részéről.

1595904625
1595904625