Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nehéz és hősies szolgálat vége

Honvédségi géppel tért haza Líbiából a magyar mentőcsapat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 25. 1:55

Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.

A három kutyával kiegészült harminchét fős mentőcsapatot az MH Egészségügyi Központ három katonája mellett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport szakemberei alkották. A csapatot szeptember 14-én szintén a Magyar Honvédség repülőgépével szállították ki Líbiába, ahol egy vihar átszakította azt a gátat, ami elválasztotta Derna kikötővárosát a tengertől, ezzel több mint tizenötezer ember halálát okozva.

_HSZ5752

„Amikor a líbiai hatóságoktól megkaptuk a segítségkérést, a Hungary Helps Program részéről azonnal felvettük a kapcsolatot a már a törökországi földrengéskor is bevetett magyar civil kutató-mentő szervezetekkel. Közülük három vállalta a hosszú és fáradtságos utat” – fogalmazott Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára. „Az elmúlt napokban nagyon nehéz és hősies szolgálatot vállaltak magukra. Egy olyan munkát, amelyet más mentőcsapatok nem voltak képesek megtenni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az elsődleges feladatuk az elhunytak holttesteinek feltárása volt.

_HSZ5878

Dobránsky Péter százados, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár oktatókapitánya volt az, aki a helyszínre kivitte, illetve haza is hozta a mentőcsapatot. Hangsúlyozta, hogy amióta a Magyar Honvédség rendelkezik a két Airbus A319 típusú repülőgéppel, minden esetben az alakulat szállítószázada látja el a hasonló feladatokat, ami egyben a más szervezetekkel való kiváló együttműködésnek is köszönhető.

Kapcsolódó cikkek