Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy tárgyalóasztalnál Karzai és a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 31. 6:50

Kabulban közvetlenül tárgyalt kedden az egyik tálib lázadó csoporttal a munkatársai körében Hamid Karzai elnök, s bár végleges megállapodás nem született, a felek abban maradtak, hogy folytatják a párbeszédet – jelentette az amerikai hírügynökség. A megbeszélésen a Hizb-i-Iszlami nevű csoport képviselői vettek részt a felkelők oldaláról.

Ez egy kisebb, de az ország négy tartományában is aktív csoport, amelynek az élén a harcot még a szovjet hadsereg ellen kezdő Gulbuddin Hekmatjar hadúr áll. Ha sikerülne megállapodni velük, az szakadáshoz vezetne a lázadó mozgalomban.

A keddi volt az első nyilvános, közvetlen tárgyalás Kabulban Karzai kormányzata és a felkelők egy csoportja között.

Májusbabn az afgán kormány háromnapos békekonferenciát tart Kabulban. A Hizb-i-Iszlami tárgyalói közölték: még nem döntötték el, hogy a csoport képviselteti-e magát a tanácskozáson.

Karibur Rahman Szaed, a küldöttség tagja mindkét fél szempontjából kedvezőnek nevezte megbeszélését. Vahid Omar, Karzai szóvivője elmondta: a kormány reméli, hogy folytatódnak a tárgyalások, de egyelőre korai a folyamatot értékelni. Ugyanakkor értésre adta, hogy a Hizb-i-Iszlami 15 pontos békejavaslatának néhány feltétele elfogadhatatlan, beleértve a külföldi csapatok gyors kivonását az országból.

“Olyan értékekről, mint az afgán alkotmány, az emberi jogok tiszteletben tartása és más kérdések az afgán nép és az afgán kormány nem alkuszik" – mondta a szóvivő.

Az öttagú küldöttség rendkívüli biztonsági intézkedések mellett utazott Kabulba, hogy találkozzon Hamid Karzaival, Mohammed Kaszim Fahim alelnökkel, a parlament vezetőivel, egykori tálibokkal és a nemzetközi közösség képviselőivel, közöttük Staffan de Misturával, az ENSZ afganisztáni képviselője. A küldöttség amerikai illetéke