Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyesülnek a felkelők Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 28. 10:13

A Mali északi részét ellenőrzése alatt tartó két felkelő csoport közölte, hogy egyesül és együtt munkálkodik egy független iszlám állam megteremtésén. Algabasz Ag Intalla, Anszár ad-Dín iszlamista szervezet egyik vezetője megerősítette, hogy szervezete csatlakozik – a tuareg felkelőket tömörítő – Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalomhoz (MNLA).

Egyesülésük megnehezíti a Mali stabilizálására indított nemzetközi erőfeszítéseket azt követően, hogy az ország káoszba süllyedt idén márciusban a felkelők puccsa miatt. A lázadók Franciaország nagyságú területet vontak ellenőrzésük alá, arra kényszerítve a kormánycsapatokat, hogy azok az ország déli részére meneküljenek.

Az MNLA független világi államot akar létrehozni Mali északi részén, míg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet afrikai ágával szoros kapcsolatot ápoló Anszár ad-Dín a szigorú iszlám jogrend, a saría bevezetését szeretné elérni az ország egész területén.

A két szervezet vezetője Goa városban május 26-án, szombaton írta alá az egyesülésről szóló dokumentumot. Helybeliek elmondása szerint Gao, és az ugyancsak felkelők ellenőrzése alatt lévő Timbuktu a bejelentést ünneplő lövésektől volt hangos.

Címkékjog