Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A névadó hősi halálára emlékeztek

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. május 28. 12:15

Május 24-én volt 94 éve, hogy a szolnoki bázis névadója, Ittebei Kiss József hősi halált halt. Ez alkalomból megemlékezést rendeztek,  amelyen megkoszorúzták a posztumusz hadnagy emléktábláját.

1595936427
Az ünnepi beszédet Máté István honvédtiszt-jelölt mondta, aki ismertette a fájdalmasan rövid, de annál dicsőségesebb katonai pályafutás mérföldköveit, hosszan sorolva az elismeréseket és kitüntetéseket.

A nagy katonai hagyományokkal rendelkező családból származó fiatalember számára természetes volt, hogy a háború kitörésekor tanulmányait megszakítva önként jelentkezett katonának. Hazaszeretete mellett pilótaként elért kiváló eredményei, de mindenekelőtt korát messze megelőzően humánus harcmodora emelte őt a legkiválóbbak közé. Az emberiség történetének addigi legvéresebb, legkegyetlenebb háborújában Ittebei Kiss József kifejezetten arra törekedett, hogy emberáldozat nélkül kényszerítse földre az ellenséges repülőgépeket.

A különleges harcmodor feltűnt az ellenfeleknek is, akik „a levegő lovagja"-ként emlegették. E harcmodor nemcsak humánus volt, de eredményes is: 19 igazolt légi győzelme közül legalább kilenc így született.
Kegyetlen fintora a sorsnak, hogy az akkor még csak 22 éves pilóta négyszeres túlerővel folytatott elkeseredett küzdelemben lelte halálát, melynek során – géppuskája meghibásodása miatt – védekezni sem volt lehetősége. Ellenfelei néhány nappal később koszorú ledobásával adóztak emlékének.

1595936427

 Fotó: Simon Zoltán zászlós