Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollandia eladásra kínálja Chinook helikoptereit

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 28. 14:18

A holland védelmi minisztérium eladna 11 darab CH–47D Chinook szállítóhelikoptert, mely forgószárnyasokat még az 1990-es években szerezték be – írja a Jane’s. A szóban forgó helikopterek eladására a légierő forgószárnyas flottájának modernizációs programja keretében kerül sor, mely során Hollandia új CH–47F-eket állít hadrendbe.

Korábban a holland védelmi minisztérium tervezte a meglévő CH–47D-k felújítását és modernizálását, amelyek akár 2035-ig is hadrendben tarthatóak lettek volna.

2006-ban a holland katonai vezetés szerződést kötött az amerikai Boeing vállalattal kilenc darab CH–47F vásárlásáról, illetve a tizenegy darab CH–47D F változatra való átépítéséről. Az üzlet értéke elérte a 652 millió dollárt. A szerződést később módosították, megrendeltek hat új Chinookot, elálltak a CH–47D-k modernizálástól, majd később újabb tizenegy CH–47F-et rendeltek.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a régi Chinookok leváltása ésszerűbbnek bizonyul, ugyanis az új helikopterek 2045-ig repülhetnek, tehát tíz évvel tovább üzemelhetnek, mintha a CH–47D modernizációját választották volna. Az első két holland CH–47F berepülését a gyártó 2011 januárjában kezdte meg.