Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ki először, ki sokadszor… – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 28. 8:09

Némi túlzással azt lehet mondani, hogy az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának minden második katonája most teljesíti első misszióját. A „csapat” másik fele azonban túl van már több külszolgálaton is.

Molnár Marietta százados, a kontingenshez tartozó támogató elem logisztikai részlegvezetője először van misszióban. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának beosztott tisztje akárcsak Pristinában, Debrecenben is logisztikai szakterületen dolgozik. Mint mondja: számára valóban a szakmai kihívás volt az első, ami miatt jelentkezett a KFOR-misszióba. Ugyanis szerette volna magát kipróbálni nemzetközi környezetben, valamint, hogy tud-e annyit és olyan színvonalon teljesíteni, mint otthon. A misszióból eddig eltelt három hónap bebizonyította számára, hogy igen!

1595936426
„Az elmúlt hónapokban nagyon jól éreztem magam itt a műveleti területen. Nagyjából minden úgy alakult, ahogy vártam: sokat kell dolgozni, ám rengeteg új dolgot tanultam, mind a parancsnokaimtól és természetesen a beosztottjaimtól is" – mondja Molnár százados, aki úgy véli az itt elsajátított ismereteket a misszió letelte után, otthon is tudja majd használni.

Megtudjuk: a munka minden nap reggel egy kontingens-parancsnoki eligazítással kezdődik számára, majd a közvetlen parancsnok osztja szét a napi munkát. Délután pedig igyekszik kikapcsolódni: szeret sportolni és szerencsére van egy „kis csapat", akikkel el lehet járni strandröplabdázni, vagy éppen asztaliteniszezni. De ha úgy alakul, akkor kártyáznak, társasjátékoznak.

„Nagyon nehéz a család nélkül, de szerencsére több lehetőség is van arra, hogy tartsuk a kapcsolatot az otthon maradottakkal" – mondja Molnár Marietta százados, akinek természetesen ötéves kisfia hiányzik a legjobban.

Lakatos András szakaszvezető jelenlegi harmadik missziójával nemcsak az egyik legtöbbet tapasztalt szerződéses katonája a kontingensnek, hanem 53 évesen egyben „korelnöke" is a hatodik váltásnak.

A debreceni dandár törzstámogató századának gépkocsivezetője 2003-ban vonult be katonának, első misszióját 2007-ben Pristinában, az akkor még működő MH Őr- és Biztosító Zászlóaljnál teljesítette, majd egy évvel később ugyancsak Koszovóban, ám akkor már Pecben szolgált le fél évet az ott települő magyar békefenntartó kontingensnél autóbuszvezetőként. Jelenlegi beosztása harctéri életmentő katona, amelyhez a speciális képesítést a misszió előtt, Budapesten szerezte meg.

1595936426
Mint mondja: a 2008-as missziója azért volt kimondottan emlékezetes számára, mert eredeti szakmájában, azaz autóbuszvezetőként dolgozhatott. Lakatos szakaszvezető ugyanis mielőtt szerződéses katona lett, több évtizedet dolgozott a megyei volán társaságnál. A váltást azonban nem bánta meg, a mai napig jól érzi magát egyenruhában.

„Én vagyok a legidősebb a kontingensben, s úgy gondolom már csak koromnál fogva is sokat tudok segíteni katonatársaimnak, akik szerencsére hallgatnak is az öregre" – mondja a szakaszvezető, akit odahaza felesége, lánya, fia és unokája is várja.

Lakatos András nem tagadja, szeretne még kijutni újabb misszióba, de tisztában van azzal is, hogy a nála fiatalabbak jóval nagyobb eséllyel kerülhetnek be egy-egy kontingensbe. Ennek ellenére legközelebb ismét beadja majd a pályázatát egy koszovói, vagy egy afganisztáni misszióba és abban is biztos, hogy a fizikai és a pszichológiai felméréseket is sikeresen teljesíti majd. Abban pedig reménykedik, hogy továbbra is igényt tartanak majd munkájára.

Fotó: Rácz Tünde