Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre hevesebbek az összecsapások Libanonban

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 9. 8:53

Erősödtek csütörtökön az összecsapások Libanonban az ellenzéki Hezbollah és a nyugatbarát kormány támogatói között. Az ország több részéről jelentettek fegyveres harcokat, miközben sokan újabb polgárháború kitörésétől tartanak.

A hadsereg jelezte, hogy a folytatódó harcok veszélybe sodorhatják a katonaság egységét, miközben a Hezbollah vezetője hadüzenetként értelmezte a szervezete ellen hozott kormánydöntéseket.

Libanonon fővárosában már második napja zárva tartanak az iskolák és az üzletek. Bejrút útjait égő autógumikkal és földkupacokkal torlaszolták el, csakúgy, mint a repülőtérre vezető utat, gyakorlatilag lezárva a légikikötőt.

A kormányhoz hű emberek eltorlaszolták a Szíriába vezető autópályát és a fővárosból délre vezető utat is.

Az eddigi jelentések szerint legalább nyolcan sebesültek meg a síita Hezbollah és a kormányt támogató, főleg szunnita emberek között történt összecsapásokban.

A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah egy ritkaságnak számító sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány akciói a síita szervezet ellen „egyenértékűek egy hadüzenettel". A síita vezető szerint a kormány döntése után „új fejezet kezdődik" Libanon életében, és jelezte: készek fegyverrel megvédeni magukat, ha a kormány le akarná őket fegyverezni.

A libanoni kormány kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a Hezbollah kommunikációs hálózata ellen, valamint elbocsájtották állásából a repülőtér biztonsági főnökét, mert gyanújuk szerint a Hezbollah-nak dolgozott.

Közben Egyiptom és Szaúd-Arábia is támogatásáról biztosította a nyugatbarát kormányfőt, Fúad Sziniórát, és az erőszak visszaszorítására szólították fel a Hezbollahot. A libanoni hadsereg közben arra figyelmeztetett, hogy a folytatódó összecsapásoknak csak vesztesei lehetnek, és a növekvő felekezetek közötti erőszak a hadsereg egységét veszélyeztetné.