Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai járműdömping Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 9. 8:57

Az elmúlt három évben az afgán hadsereg jelentős fejlődésen ment keresztül a járműparkját tekintve. A 2001 előtti tálib hadsereg főként leselejtezett orosz járműveket és kereskedelmi teherautókat állított szolgálatba.

Az újjászerveződő afgán hadsereg megörökölte ezeket az elavult járműveket, amikről természetesen be is bizonyosodott, hogy alkalmatlanok a szükséges feladatok ellátására.

A fejlődés érdekében az afgánok körülbelül 5000 darab Ford F350 SORV teherautót vásároltak, amiből az első darabokat már meg is kapták 2005-ben. Az igen népszerű modellnek számító F350-es darabonkénti ára eléri a 40000 dollárt, paramétereit tekintve pedig súlya 4.5 tonna, maximum 11 főt és 2 tonna rakományt képes elszállítani.

A járművek karbantartásáért az RM Asia vállalat felelős, ami többek között biztosítja az afgánok kiképzését is, melynek segítségével a helyiek is megtanulhatják a járművek kezelését. Ezen kívül 5 darab szervízközpontot is létesítettek az országban.

2006-ban aztán olyan újabb járműveket kapott az afgán hadsereg, melyeket a U.S. Army is alkalmaz (MTV – Medium Tactical Vehicle). Ez a teherautó két különböző változatban kapható: 2.5, illetve 5 tonnás szállító kapacitással. Az MTV megfelelő választásnak bizonyul az afgánok számára, hiszen tökéletesen alkalmazható akár az ország egyenetlen útjain is.