Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Engedélyhez kötött segítség

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 9. 9:02

Az amerikai segélyeket nem dobják le a katonai kormányzat engedélye nélkül Mianmarban a rászorulóknak – közölte Robert Gates védelmi miniszter csütörtökön.

Gates nem tartja elképzelhetőnek, hogy engedély nélkül segélyeket juttassanak el a katasztrófa sújtotta térségbe. Azt mondta ugyanakkor, hogy a haditengerészet repülőgépei és hajói készen állnak erre, csak az engedélyre várnak.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök vezetője úgy fogalmazott, hogy a légi segélyek kérdése Mianmar nemzeti szuverenitásával kapcsolatos.

Ugyancsak csütörtökön egy tisztviselő viszont arról beszélt Washingtonban: az amerikai kormány éppen azt fontolgatja, hogy Rangun beleegyezése nélkül is eljuttatják a segélyeket a rászorulóknak.

Ky Luu, a külföldi katasztrófasegélyezési hivatal igazgatója szerint ha a tábornokok továbbra is korlátozzák a külföldi segélyek és szakértők bejutását, akkor esetleg légi úton kell eljuttatni az élelmiszert és alapszükségleti cikkeket tartalmazó csomagokat a lakosságnak.

A szakértő szerint leggyorsabban tiszta vízre és menedékre van szüksége a mianmari lakosságnak a ciklon pusztítása után.