Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több halottja van a szíriai tüntetéseknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 24. 13:11

A szíriai Deraa városában folytatódtak az összecsapások a kormányellenes tüntetők és a rendfenntartó erők között, aminek következtében tovább emelkedett a több napja tartó megmozdulások halálos áldozatainak száma. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrség szerdán kíméletlen akciót indított a dél-szíriai városban található al-Omari mecset közelében összegyűlt, reformokat és politikai szabadságot követelő demonstrálók ellen.

Korábbi jelentések szerint a hatóságok legalább kilenc embert agyonlőttek, de később még hat holttestet találtak a helyszínen, így csütörtöki jelentések szerint összesen 22 halottja van már a megmozdulásoknak.

A szerdai kegyetlen rendőri fellépés hírére a környékbeli falvakból még az este folyamán tüntetők indultak meg Deraa felé, de ahogy közeledtek a város határához, a rendőrök tüzet nyitottak rájuk. Arról egyelőre nem tudni, hogy az incidensnek vannak-e áldozatai. Mark Toner, az Egyesült Államok külügyi szóvivője szerdán Washingtonban aggodalmának adott hangot a szíriai erőszakcselekmények miatt. “Mélységesen aggaszt minket az a tény, hogy a szír kormány erőszakkal, megfélemlítéssel (…) akadályozza meg polgárait abban, hogy egyetemes jogaikat gyakorolják" – mondta el Toner.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a deraai békés demonstrálókkal szembeni erőszakot és felszólított arra, hogy “indítsanak átlátható vizsgálatot a gyilkosságok ügyében".

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Bizottság honlapján deraai forrásokat idézve beszámolt arról, hogy a szír biztonsági erők végeztek egy katonával is, miután az megtagadta a részvételt a tüntetők ellen indított rohamban.

Murhaf Dzsuedzsati, a George Washington University Szíria-szakértője szerint meglepő, ami Deraaban történik, hiszen a város konzervatív muzulmán lakosságát eddig az 1963 óta kormányzó Baasz párt egyik biztos támogatójaként tartották számon.

Steven Heydemann Közel-Kelet-szakértő szerint az elégedetlenség hátterében az állhat, hogy Szíria gazdasága pár évvel ezelőtt növekedési pályára állt, de ebből a deraaiak – 130 kilométerre a fővárostól – semmit nem éreznek. A nagyváros lakossága ráadásul az utóbbi években felduzzadt, ugyanis a megélhetés reményében idetelepültek a környékbeli falvak földművesei, akik az elsivatagosodás miatt kénytelenek voltak munkájukkal felhagyni.

A dearaai tiltakozások a múlt héten kezdődtek, amikor a hatóságok őrizetbe vették diákok egy csoportját, miután azok néhány épület falára kormányellenes graffitiket festettek.

A közösségi oldalak segítségével a tüntetők e hét péntekére újabb, “A méltóság péntekje" elnevezésű megmozdulást szerveznek.