Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre többen jelentkeznek a honvédségbe

Szöveg: honvedelem.hu / Tolna Online |  2009. április 13. 9:12

A növekvő munkanélküliséget a toborzó irodákban a jelentkezők emelkedő számán érzékeli országszerte a Magyar Honvédség. A szekszárdi toborzó irodában is ötven százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest a szerződéses katonának jelentkezők száma a válság hatására.

A honvédség jelenleg elsősorban műszaki végzettségű mérnököket keresnek, villamossági, illetve logisztikai területre. Óriási a hiány a C és E kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrökből, azaz gép- és harcjármű vezetőkből is. Az elvárások fizikai teljesítőképesség tekintetében mindkét nem esetében közel azonosak: számít az iskolai végzettség, előny a nyelvvizsga (főleg angol nyelvből). A tapasztalatok szerint a jelentkezők leginkább a külszolgálat iránt érdeklődnek. Erre megfelelés esetén is egy évet kell várniuk.

A jelentkezők első lépésben a helyileg illetékes toborzó irodában regisztráltatják magukat, aztán Budapesten részt vesznek egy orvosi és fizikai alkalmassági vizsgálaton. Amennyiben itt megfelelnek – ez általában 50-60 százalékuknak sikerül -, állományba kerülnek, és fél év próbaidő után kötnek velük szerződést, egy év után pedig benyújthatják külszolgálat teljesítési kérelmüket.