Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres dráma Csecsenföldön

Szöveg: honvedelem.hu / hir6.hu |  2009. április 13. 9:18

Kalasnyikov géppisztolyával lelőtte alakulatának parancsnokát és két társát egy orosz katona Csecsenföldön – jelentette az Interfax. Az orosz hírügynökség szerint az ámokfutó végül fejbe lőtte magát, de nem halt meg, hanem kórházba szállították – állapotáról azonban nem közöltek részleteket. Az orosz hadsereg közleménye szerint vizsgálatot kezdtek az ügyben.

Az incidens Csecsenföld déli részén, az orosz hadseregnek a Borzoj nevű falu közelében létesített katonai ellenőrző pontja közelében történt vasárnap.

Csecsenföldön aznap egy másik incidensben is meghalt egy orosz katona. Vele egy robbanás végzett, amikor őrjáraton volt Csecsenföld középső részén, Komszomolszkoje nevű falu közelében.
A háború gyakorlatilag mindennapos

Csecsenföldön továbbra is mindennaposak az összecsapások a terület függetlenségét követelő gerillák és az orosz hadsereg közt.

Oroszország két háborút vívott Csecsenföldön a terület függetlenségét követelő lázadókkal.

Az első 1994 és 1996 között zajlott, és eredményeképp Csecsenföld gyakorlatilag függetlenné vált Oroszországtól. A második csecsen háború 1999. augusztus 26-án kezdődött az oroszok és a kaukázusi, illetve a csecsenföldi szeparatisták között. Hivatalosan az orosz hadsereg 2000-ben lezárta a nagyobb hadműveleteket Csecsenföldön, de az ellenállást nem sikerült megtörniük és felszámolniuk.

A jelenlegi csecsen elnök Ramzan Kadirov egyébként korábban szintén az orosz uralom ellen lázadókhoz tartozott. Csecsenföldön a helyzet az utóbbi időkben viszonylag stabilizálódott Kadirov uralma alatt, de a nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint az elnök kegyetlenül bánik ellenzőivel.