Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt a missziós katonák családtagjai

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 10. 18:59

Több mint hetvenen vettek részt május hetedikén, szombaton azon a családi napon, amelyet az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár Humánszolgáltató Irodájának munkatársai szerveztek. Az eseményen a missziós területeken szolgálatot teljesítő katonák családtagjai a parancsnokokkal beszélgethettek.

1595918432
Dédiné Bulyáki Edit irodavezető tájékoztatott: a szolgálati idő hat hónapja alatt két alkalommal szerveznek családi napot. Az elsőt a szabadságoltatások, a másodikat a hazautazás előtt. A tapasztalatok szerint a hozzátartozók olyan információkat kapnak a kontingensek parancsnokaitól, amelyek megnyugtatják őket. A Koszovóban és az Afganisztánban lévő parancsnokok a beszámolójukat kimondottan a hozzátartozók számára állítják össze, ezután pedig válaszolnak a hozzájuk intézett kérdésekre.

A helyszínen Rácz Mihály alezredes beszélt tapasztalatairól, többek között a misszióban lévő katonák és az ottani lakosság életkörülményeiről. Ezt követően Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész beszélgetett a családtagokkal arról, hogy milyen szerepet tölt be a tábori lelkész a misszióban lévő katonák életében. Tapasztalatai szerint ilyenkor nem számít az, hogy ki, milyen hitvallású; az számít, hogy van valaki, aki hitével, szeretetével és támogatásával átsegíti őket a lelki nehézségeken.

Choma Krisztina főhadnagy, pszichológus arról beszélt, hogy milyen érzelmi szakaszok váltják egymást a misszióban. Véleménye szerint azt is meg kell értenie a családnak, hogy sokszor miért nem beszél a katona a munkájáról. Hiszen számára az a legfontosabb, hogy az itthoniakról halljon. A beszélgetés jó alkalmat adott arra, hogy a missziós családokban felmerülő gyermeknevelési problémákat egymással és a pszichológussal is megbeszéljék a jelenlévők. Choma Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy milyen lelki, pszichikai problémák merülhetnek fel a szabadságukat otthon töltő katonáknál. Megoldási lehetőségeket tárt fel ezek kezelésére.

A programsorozat zárásaként mindenki lehetőséget kapott arra, hogy a kivetítőn keresztül négyszemközt beszélhessen néhány percet a külföldön szolgáló családtagjával.
Déginé Bulyáki Edit a családi nap végén arról számolt be, hogy az ilyen eseménynek közösségformáló ereje van, hiszen a beszélgetések, a programok közötti szünetek alkalmával a családok megismerkednek egymással, a tapasztalataikat, a problémáikat megosztják a hasonló helyzetben lévőkkel. Amíg a férjek, feleségek, szülők, nagyszülők a külföldön szolgálatot teljesítő katona mindennapjairól tájékozódtak, addig a gyermekek a tornateremben töltötték el az időt.

1595918432

 (Szöveg és fotó: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy)