Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt ünnepelt a család

Szöveg: Juhász Mariann |  2011. november 29. 15:53

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, valamint a Stuttgartban állomásozó 1/10 Különleges Műveleti Zászlóalj közös amerikai magyar kiképzésen résztvevő állománya november 24. csütörtökén együtt ünnepelte az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepét, a Hálaadást.

1595928037
Az ünnepet megtisztelte Curtis M. Milam ezredes, az Egyesült Államok Védelmi Együttműködési Iroda vezetője, munkatársai, Jose R. Silva őrnagy, Nathan R. Smith, és családjaik, valamint Koller József ezredes, Kiss Róbert ezredes és Nagy János ezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokságának képviseletében.

Milam ezredes elmondta, hogy a mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az európai vallásüldözések elől az Újvilágba menekült telepesek. A létszám mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a vampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

1595928037
Köszöntőjében Sándor Tamás ezredes hangsúlyozta, hogy a különleges műveletek katonái bárhol szolgáljanak is a világon, bármelyik nemzet katonái legyenek is, egy szűk „katonacsaládot" alkotnak, amelynek tagjai tudják, hogy „családtagjaik" ugyanazt azt értékrendet, elhivatottságot, professzionalizmust képviselik.

Mivel hálaadáskor az Egyesült Államokban a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessenek, természetes volt, hogy az amerikai katonák számára az éppen velük együtt dolgozó magyar katonák hagyományos meglepetés pulyka vacsorával kedveskedjenek. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis örömmel biztosította a lehetőséget mind a helyszín mind az ételek elkészítéséhez. Az ünnepi asztalon szerepeltek még olyan tradicionálisan hálaadáskor felszolgált fogások, mint a burgonyapüré, csicseriborsó, pirított zsemlekockás töltelék, illetve a sütőtöktorta.

A JCET 2011 közös amerikai magyar kiképzés programja csak rövid megállásra adott alkalmat, így a vacsorát követően a gyakorlatba bevont állomány folytatta a felkészítő foglalkozások végrehajtását.