Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán bojkottálja az Afganisztán-konferenciát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 29. 16:10

A pakisztáni kormány úgy határozott november 29-ei, keddi rendkívüli ülésén, hogy nem vesz részt a december 5-ére Bonnba tervezett nemzetközi Afganisztán-konferencián, tiltakozásul a NATO minapi tragikus, 24 pakisztáni katona halálát okozó melléfogása miatt.

A kormány Lahorban megtartott tanácskozásáról nevük elhallgatását kérő tisztségviselők számoltak be. A kormánydöntésről szóló hivatalos bejelentés csak később várható.

A bonni konferencia témája Afganisztán jövője lesz a NATO, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők 2014-es kivonulása után. Több mint száz ország képviselteti magát a tanácskozáson.

A külföldi erők, amelyek mind a mai napig nem tudták stabilizálni a biztonsági állapotokat a tálib lázadókkal szemben, jelenleg több mint 130 ezer fővel vannak jelen Afganisztánban. A jövő év végéig közülük 40 ezret vonnak ki. Noha sok külföldi ország azt ígéri, hogy az afgán rendőrség és a hadsereg képzésének folytatása céljából még hosszú évekig állomásoztat katonákat az országban, a haderők többsége valószínűleg távozik 2014-ig. Ebben a kényes helyzetben a szomszédos Pakisztánnak – amelynek északkeleti határvidéke ráadásul hátországa a lázadóknak – kulcsszerepe van és lesz.

Iszlámábád már rögtön a NATO tragikus kimenetelű támadása után úgy határozott, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodását. Ennek részeként már szombaton lezárták az afganisztáni NATO-erők két legfontosabb utánpótlási útvonalát.