Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a terrorizmus elleni harcban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 4. 7:10

Az afgán elnök és a pakisztáni kormányfő vasárnap a Srí Lanka-i fővárosban megállapodott abban, hogy együttműködnek a közös határon keresztüli terrorizmus megfékezéséért tett erőfeszítésekben, megakadályozzák a terroristák átjutását a határon.

Hamid Karzai afgán államfő és Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség (SAARC) Colombóban zajló csúcstalálkozója alkalmával találkozott, s a megbeszélésükről kiadott közlemény szerint megegyeztek abban, hogy kidolgoznak egy “közös stratégiát azokkal a kihívásokkal szemben, amelyeket a terrorizmus és a szélsőségesség jelent mindkét ország biztonságára és stabilitására nézve".

Előző nap, szombaton Gilani megígérte, hogy kivizsgálják azokat az afgán vádakat, miszerint pakisztáni ügynököknek szerepük volt az India kabuli nagykövetsége elleni július 7-i merényletben. Gilani a csúcstalálkozó nyitóülésén elhangzott beszédében elítélte az indiai nagykövetség elleni támadást. Karzai elnök korábban egyértelműen a pakisztáni titkosszolgálatokat tette felelőssé a merényletért, amelyben 58 ember vesztette életét, köztük két indiai diplomata. Pakisztán tagadja ezt.

A közlemény szerint, amely “szívélyesnek" minősíti a megbeszélések légkörét, “Pakisztán kérésére az afgán fél beleegyezett a két- és többoldalú tárgyalások felújításába". (A kapcsolatokat az afgán hatóságok függesztették fel a kabuli merénylet és egyéb támadások miatt.) A két ország külügyminisztere rövidesen találkozik, hogy “megteremtsék a bizalom légkörét, s közös stratégiát dolgozzanak ki politikai, katonai és hírszerzési téren, együttműködve a koalíciós és NATO-partnerekkel".