Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az al-Kaida biológiaifegyver-szakértője

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. augusztus 4. 7:19

Az al-Kaida megerősítette, hogy meghalt a terrorszervezet fő vegyi- és biológiaifegyver-szakértője. Az egyiptomi Abu Khabab al-Maszri néven ismert fegyverszakértő halálhíréről szóló közleményt egy iszlamista szervezet honlapján tették közzé vasárnap.

Az al-Kaida egyik parancsnoka által aláírt közlemény szerint – amelynek hitelességét egyelőre vizsgálják – Abu Khabab hős volt, aki a “mártírok sorához" csatlakozott.

Pakisztáni hírszerzők korábban azt közölték, hogy az al-Kaida szakértője egy hétfői légicsapásban vesztette életét a pakisztáni Dél-Vazirisztánban. Az amerikai robotrepülőgépről indított támadásban három arab fegyveres és három pakisztáni fiú halt meg. Korábbi információk szerint a légicsapásban életét vesztette vagy megsebesült az al-Kaida egyik második embere, Ajman al-Zavahíri is, ezt azonban a pakisztáni tálibok már szombaton cáfolták.

Az 1953-ban született Midhat Murszi el-Szájid Umárt, aki az Abu Khabab al-Maszri nevet használta a terrorszervezetben, az al-Kaida legfőbb vegyifegyver- és biológiaifegyver-szakértőjének tartották, aki a Derunta kiképzőtáborban oktatta a szervezet fegyvereseit.

A tábor azután vált széles körben ismertté, hogy a CNN bemutatott egy ott készült felvételt, amin az látható, ahogy al-Kaida tagjai kutyákon tesztelik egy vegyi fegyver, valószínűleg egy ideggáz hatását. Abu Khabab fejére az Egyesült Államok ötmillió dolláros (745 millió forint) vérdíjat tűzött ki.