Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés és közös eredmények a Defender Europe 21 gyakorlaton

Szöveg: Prodán András | Fotó: MH Anyagellátó Raktárbázis |  2021. június 3. 14:10

A Tábori Hajtóanyag Raktár megalakításával és üzemeltetésével az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) is kiveszi a részét a Defender Europe 21 többnemzeti gyakorlatsorozatból a Bakonyban.

anyagellato_gyak (11)

Magyarország 2011-ben kezdett együttműködésbe Németországgal, az úgynevezett Wardam-rendszer működtetésére. Idén Horvátország is a közös parancsnokságnak alárendelt feladatot lát el dízel készlet raktározásával. A nemzetközi csapatok kiszolgálását a feladatban résztvevő magyar és német rajok csővezetéses, adalékolt kerozinnal biztosítják. Ehhez összesen százötvenezer köbméter tárolókapacitású elasztikus tartályrendszert építettek ki.

„A nagy tartályrendszer telepítéséhez három napra volt szükségünk, egy tábori hajtóanyag töltőponthoz pedig elegendő néhány óra. Mindezt a feladatot azonban magasan képzett szakembereink munkája nélkül nem tudtuk volna teljesíteni” – fogalmazott Hovány-Pap Melinda főhadnagy, a német-magyar-horvát, az úgynevezett tábori hajtóanyag raktár (Bulk Fuel Installements, BFI) parancsnoka, aki huszonkét nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar, tíz német és tíz horvát katonát irányít.

anyagellato_gyak (2)

A beérkezett és tárolt üzemanyag minőségét a BFI alakulata német és magyar mobil laboratóriumokon keresztül biztosítja. A talajszennyezés elkerülésére külön módszereket alkalmaznak. Különösen fontos ez a bakonyi táborban, hiszen ez a terület Natura 2000 besorolású tájegység.

A Safety Fuel (SAFU) elnevezésű gyakorlat nemcsak az aktív állomány számára jó lehetőség: az Acélkocka Altisztképzési Rendszerben tanuló logisztikus hallgatók is a Bakonyba utaztak, ahol maguk telepíthették tábori hajtóanyag töltőpontjukat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar logisztikus hallgatói pedig június elsején angol nyelven kaptak részletes tájékoztatót a hajtóanyag raktár működésével és működtetésével kapcsolatban. A munka azonban a hallgatók távozása után sem állt meg: az alegység dinamikus bemutatóra készül, amelyet június 3-án katonai vezetők előtt ad elő.

Kapcsolódó cikkek